Het geldt voor het Rozenknopje, de oudste gelagkamer in Eindhoven. Maar ook biertuin Radegast 040 aan het Clausplein, één van de jongste horecajuweeltjes: potdicht. En trouwens voor álles wat daar tussenin zit geldt ook: op slot. En dat zijn er veel in deze stad. Takeaway en ‘op afspraak’ ten spijt, het is ploeteren en zwoegen voor onze gastvrouwen en -heren. En treuren voor ons als gasten, klanten en liefhebbers. Corona hakt er diep  in.

Open dát café en dít restaurant. Zodra het kan. We hunkeren naar momenten van genoeglijk contact in één van al die sfeervolle en vrolijke kroegen en eethuizen. Binnen en op de terrassen, zo rijkelijk voorhanden.

Prachtinitiatief dat de branche hier ter stede genomen heeft. Een ‘Keurmerk Veilige Capaciteit Horeca’ introduceren. Iedereen kan ook daaraan zien dat Eindhovens’ ondernemerschap nog steeds loodrecht overeind staat.

Het water staat veel van onze kasteleins en restaurateurs financieel tot aan de lippen. En toch vooruitdenken en oplossingsgericht werken. Vele horecagelegenheden hebben zich al aangesloten bij het initiatief. Waar het keurmerk zichtbaar is, kun je coronaproof naar binnen. Simpel en uitnodigend. Virusbestrijding is één, aan de maatregelen houden is twee, en elkaar weer kunnen ontmoeten in real life staat met stip op 3.

Het is een fata morgana: wandelen over de Torenallee en op Strijp-S genoeglijk kouten en een biertje drinken. Gekeuvel en gelach op de terrassen aan de Markt, de Kleine Berg en bij de Dommelstraat. Voorlopig blijft het bij dat droombeeld.

Mag het keurmerk ook gaan gelden voor bioscopen, theaters en musea? Hopelijk wel. Ook daar wordt immers ontspanning, vrolijkheid, en leefplezier uitgelokt. We snakken naar herstel van gewoon menselijk en sociaal gedrag in de binnenstad.

Noodzakelijk winkelen op de Demer en aan de Rechtestraat heeft zijn langste tijd waarschijnlijk gehad. Het zal er nooit meer worden zoals tijdens het ‘oude normaal’. Maar verlangen naar stedelijk vertier, ontmoeting, genot, culturele én culinaire inspiratie? Dat is erg groot bij heel veel mensen. Het is van alle tijden en volstrekt onvervangbaar door welke efficiënte, digitale all over the world voorziening dan ook.

De burgemeesters van de vier grote steden pleitten voor het snel weer openen van de terrassen. De vijfde stad van het land bleef jammer genoemd ongenoemd, maar wedden dat de burgemeester zich volgaarne aansluit bij de oproep. Dus: tot binnenkort, in de stad, onder het keurmerk, op het terras, aan de tap of in de zaal. Genieten wordt het!