Het thema is ‘saamhorigheid’. We worden geacht om stipt, en wel óp klokke 10 bij de eigen voordeur het Wilhelmus te zingen. Om half vijf ‘s-middags volgt er een Nationale Toost. Bij de achterdeur misschien of toch maar liever bij het ‘scherm’. Het is tobben voor de uitvinders van Koningsdag 2021. Tot in mei mogen er immers geen grote evenementen plaatsvinden. Gelukkig is Eindhoven leading in technology. We hebben hier jaarlijks de meeste en ook nog gepatenteerde uitvindingen van zowat het ganse continent. De koning moet gedacht hebben dat het dan wel goed zit. In coronatijden kun je maar beter Brainport opzoeken. De Oranjes komen binnenkort naar Eindhoven om er te feesten op een geheime locatie.

Over het programma komt mondjesmaat iets los. Een drone vliegt over de stad opdat alle feestvierders thuis elkaar digitaal dan toch mooi kunnen zien. Idee is dat versierde straten in beeld kunnen komen, hetgeen de saamhorigheid ongetwijfeld ten goede komt.

In 2020 vierde Willem-Alexander zijn verjaardag gewoon thuis, ‘op’ ten Bosch. Waarom dat in dit bizarre jaar eigenlijk ook niet zou kunnen of zélfs moeten, blijft een serieuze vraag. Er zijn wel meer landgenoten die gedwongen worden om hun verjaardag inmiddels voor de tweede maal coronaproof thúis te vieren. Er is een budget voor de landelijke, Eindhovense viering van Koningsdag dat al gauw rond de 1,75 miljoen euro bedraagt. En zoals het hoort in het publieke domein: budget, dat gaat er dan vast ook aan, en waarschijnlijk ook overheen.

En dan te bedenken dat Eindhoven niet eens eerste keus was om in 2021 gastheer te zijn. Maastricht zou de eer te beurt vallen, maar zat er kennelijk niet op te wachten.  Burgervader Jorritsma van Eindhoven moet zijn kans hebben geroken. Hem is weinig teveel om goede sier te maken met zijn stad. In the picture: aan hem zeer wel besteed. Het schijnt hem een ware kick te geven. Temeer zodra de Lichtstad als de pienterste van de klas in beeld kan komen. Toch blijft het de vraag of onder de pandemische omstandigheden van vandaag, de burgemeester niet beter een ander voorbeeld had moeten geven.

De koning is vanzelfsprekend altijd welkom in de Lichtstad, maar nu toch even niet. Wíj blijven óók gewoon allemaal thuis.

Het zou toch zo maar kunnen: de Koning die mét zijn familie het ‘programma’ volgt, gewoon thuis vanaf de bank. Met VR-bril.