Eindhovens’ meest monumentale fietsknooppunt gaat op de schop. Mee in de vaart der snelle fietsvolken. Het wordt een doorfietsroute. Minder groen, gootjes langs de tunnelwanden en verhoogde fietspaden.

De ouderwetse betontegels gaan er uit en supersonisch ogend, hartstikke vlak en ook nog eens mooi rood asfalt komt er voor in de plaats. De ’S’ van Slowlane wordt er ongetwijfeld op geschilderd. Zoals op al die prachtige fietspaden die van de verbindingen voor langzaam verkeer in Brainport, één hogesnelheidsfietspad maken. In dit geval: eindelijk. Hoog tijd dat buurstad Helmond in no time voor iedereen bereikbaar is. Nobel initiatief. Als geen ander verdient het Kattegat als grootste Eindhovense buitenwijk om per fiets snel bereikbaar te zijn.

Er moet wel wat voor ingeleverd worden: niet langer meer schots en scheef laveren tussen grijze vaak versleten betonnen tegelblokjes. De onoverzichtelijke, soms enge bochtjes bij fietstunneltjes behoren ongetwijfeld tot het verleden. Opletten was het daar geblazen. En niet meer intens kunnen genieten van het kleurrijke en afwisselende spektakel dat alweer een nieuwe reeks aan graffitikunst zo vaak te bieden heeft. Als lust voor het oog. Daarvoor fiets je natuurlijk veel te snel. Kunst leidt maar af.

Urban sports werden er uitgevonden. Graffiti als art écht erkend voordat iemand dat officieel had bedacht. Al tientallen jaren is de Berenkuil dé informele buitenlocatie van jongerencentrum Dynamo. Expositie- en werkruimte voor alles wat riekt naar straatcultuur. Hét, en altijd weer verrassende openluchtmuseum van Eindhoven. Weer een rafelrandje minder in de stad ?

De laatste editie van Step in the arena , het jaarlijkse evenement waarbij de wanden van de kuil van een nieuw laagje straatkunst worden voorzien, vond er plaats in juni 2022. Het ziet er allemaal weer beregoed uit. Hopelijk niet voor het laatst. Al te veel versnellende moderniteiten passen niet in de entourage van deze bijzondere en rauwe stedelijke hotspot.  

Volgend jaar is er feest. Een halve eeuw is het dan geleden dat dit bijzondere verkeersplein in gebruik werd genomen. Gevierd zal het worden, althans dat is mijn pleidooi. Met een super street-art-festival. Zodat iedereen zal weten dat de Berenkuil wordt gekoesterd als vrolijke creatieve plek in een overigens vriendelijke verkeersstructuur. Waar fietsers áltijd voorrang hebben en kunstenaars buiten aan de gang kunnen. De S van Slowlane in graffiti uitgevoerd, op het asfalt en in kleur. Dat zou mooi zijn. Eindhoven de Gekste in de drukste kuil van de rondweg. Top!   

1 REACTIE

  1. Als oud-inwoner van de LichtStad reed ik wel eens om, om van de BerenkuilKunst te genieten. ‘n Unieke plek !!!

Comments are closed.