Onlangs smaakte ik het genoegen te dineren bij een Veganees. Het was klasse. Aziatisch streetfood. Alle gerechtjes waren gemaakt van enkel plantaardige ingrediënten Mijn eigen keuze, een veelheid aan heerlijke eetwaren en een genoeglijke ambiance. In vrijheid gekozen. Het private domein biedt gelukkig voor elk wat wils. Zou het me opgedrongen zijn: steigeren en weigeren werd dan mijn devies. Uit protest prompt een Loetje opzoeken en een lekkere biefstuk bestellen.

In de catering binnen het publieke domein gelden andere wetten. Daar wordt de menukaart voor állen blijkbaar bepaald door de meerderheid. Slikken, of ergens anders je honger stillen. En dat geldt binnenkort op het Eindhovense stadhuis als het aan een gelegenheidscoalitie in de gemeenteraad ligt.

Waarom eigenlijk? In de horeca wordt inmiddels volop goede sier gemaakt met de 4V’s: vlees, vis, vegetarisch en vegan. Voor elk wat wils! Juist in een huis van democratie, wat het gemeentehuis is, verwacht je dat ieder er iets van zijn of haar gading kan vinden.

Niet als het aan Virginia Jonkers (Partij vd Dieren) ligt. Zij maakte een vliegende start in de gemeenteraad. Net binnen, per motie oproepen tot het uitbannen van alle niet-vegetarische etenswaren ten stadhuize. En prompt succes. Geen dampende, cultureel vererfde bitterballen meer. Geen sateetje van onvervalst Kempisch Roodbont bij een receptie of partijtje.

Met slechts een ‘boterham met boter’ neemt het nieuwbakken veganese raadslid overigens ook geen genoegen. De keuken moet wel voldoende divers serveren. En ‘op bestelling’ mogen vlees en vis zowaar nog wél genuttigd worden van mevrouw Jonkers. Dat kan nog net. Wat een pedanterie en betutteling. Autoritair aandoende maatregelen rond zogenaamd verantwoord eetgedrag in het publieke domein zijn ongepast. Ongehoord, deze bemoeizuchtige boel ten stadhuize. Nu hoort dat wel bij het vak dat daar beoefend wordt, maar toch.

Straks zwaait burgemeester John Jorritsma (VVD) af en nodigt vriend en politieke vijand uit bij zijn afscheidsfeestje. Je ziet het voor je op de invitatie. ‘…Hapjes met/zonder vega: svp aankruisen wat u wenst…’ Het zal hem bevestigen in een conclusie over zijn Eindhovense tijd: goed dat ik een tweede ambtsperiode aan mij voorbij laat gaan.

Troost dat er inmiddels legio bitterballen zijn van wie de makers met succes door het hoepeltje zijn gesprongen van de vega-kwaliteitslobby. Kan het toch nog gezellig worden bij het afscheid van de Friese vrijheidsidealist Jorritsma. Zelfs zónder cultureel erkende échte bitterballen.