Waarom ook niet? Er zijn in ons land legio voorbeelden van vrolijke buitenlandse ‘schoolse’ voorzieningen. Tijdens het weekend wordt er cultuurspecifieke vorming aangeboden aan jonge expats, immigranten en statushouders. Naast alle noodzakelijke integratie-activiteiten, af en toe ook nog stevig wat Spaanse of Chinese lees- en schrijfvaardigheid ontwikkelen. Goed voor meertaligheid en kennis van de ‘roots’.
Vanuit dat perspectief verbaast de naam ‘Oekraïense School Eindhoven’ dan ook helemaal niets. In het Hollandse Voorburg is er een heuse Oekraïense zaterdagschool, Wesselka genaamd. Met als doel:’…kleine Oekraïners aan te moedigen, te onderwijzen en hen te helpen hun gevoel van trots te vergroten op hun Oekraïense wortels…’. Ooit opgericht opdat Oekraïense kinderen in Nederland iets meekrijgen van hun moedertaal, cultuur en geschiedenis. Mooi initiatief: in vrijheid ontstaan en als extraatje aangeboden.
Als de aanleiding niet zo verschrikkelijk zou zijn, dan zou je denken dat er inmiddels ook in Eindhoven een dergelijke verrijking is in het onderwijsaanbod. Was het maar zo dat de school ‘gewoon’ met een website te vinden zou zijn. Internationaliseringsprogramma’s, buitenlandse stages, weekendonderwijs in eigen taal en cultuur ‘ in den vreemde’, etc. Vanuit kosmopolitisch denken en doen is het inmiddels business as usual. Scholen vind je óveral.
Helaas: niet in het geval van Oekraïners. Het is nauwelijks te bevatten, maar in de eerste zeven weken van de oorlog met Rusland hebben bijna twee op de drie Oekraïense kinderen noodgedwongen huis en haard moeten verlaten. Verschrikkelijk om te zien welk humanitaire ramp zich voltrekt op nog geen paar duizend kilometer bij ons vandaan.
Wat een feest dus dat er, óók in Woensel in no time een heuse school voor een aantal van hen is ingericht. De oorlogsvluchtelingen zijn er welkom, vinden er troost en warmte. Maar vooral ook onderwijs, hét middel om perspectief en hoop te vinden. Een nagenoeg compleet vakkenpakket staat er op het rooster en begeleiders helpen bij verwerking van ernstige trauma’s. Er worden zelfs fietslessen gegeven. Zo rond de 600 kinderen kunnen er terecht.
Eindhoven laat zich van een mooie kant zien. Bezield en geïnspireerd werd de school rap voorzien van álle noodzakelijke schoolse ingrediënten. Van Oekraïense docenten tot en met honderden laptops. De schoolbestuurder spreekt zelfs van een pop-up school.
Zodra de vrede zal zijn bezegeld, moet De Oekraïense School maar gewoon blijven: symbolisch en als weekendvoorziening. Opdat we nooit vergeten welk een helse ellende deze mede-Europeanen nú wordt aangedaan.