De zomervakantie is op zijn hoogtepunt. Velen weg, wat biedt Eindhoven de achterblijvers, behalve werk misschien? De stad is nationaal en internationaal hip, hot ’n happening dus moet het geen probleem zijn om vrije uren aangenaam, zinvol en dynamisch te vullen. Zelfs de Kampioen van de ANWB, toch zo’n beetje de grootste club van Nederland, weet Eindhoven inmiddels te vinden en interessant te maken voor zijn lezers.

We zijn de stad van TDK: techniek, design en kennis. Als argeloze bezoeker uit het (buiten)land mag je verwachten met je neus onmiddellijk op de feiten te worden gedrukt. Dat valt een beetje tegen. Wie zich online verdiept in het aanbod wordt vooral getrakteerd op musea, horeca, kerken, speeltuinen, winkelen en het Evoluon. Da’s toch niet het Eindhoven dat we zo graag uitdragen.

Tripadvisor voert ons langs het DAF- en Philips museum als topics op de lijst. De Catharinakerk staat op 4. Eerste hippe plek is voor Piet Hein Eek, op 12, na het PSV Museum. Strijp-S staat op 16 en Area 51 op 22. Het Evoluon vind ik terug op 14, maar dat is dicht! De Lichtjesroute op 19, maar da’s eenmaal per jaar. Daarover gesproken: de Dutch Design Week en GLOW worden niet eens genoemd. Wel Speelpark de Splinter: op plek 9.

Dit geldt zo’n beetje voor alle uitjes-sites, zo blijkt. Laten we dan eens een gerenommeerde naam als Lonely Planet raadplegen. De start is veelbelovend: Eindhoven heeft qua looks de charme van Minsk op een slechte haardag, maar bezoek desondanks het Philips Museum! Pfff. De andere, enige twee genoemde attracties zijn Van Abbemuseum en Evoluon. Voor ‘entertainment’ in Eindhoven moet je bij PSV of in het Klokgebouw zijn. Oké, laten we gauw doorklikken naar activiteiten. Heuh, alleen maar vluchten van en naar Eindhoven…

Zoover biedt 186 ‘bezienswaardigheden’ in Eindhoven. We beginnen op de Malpie… In de ‘Top 10 bezienswaardigheden van Eindhoven’ scoort Strijp-S het hoogst, daarna volgt meteen het gebruikelijke riedeltje musea, kerken, parken én: de Markt op 5. Dagjeweg.nl/eindhoven geeft 52 onduidelijke tips en de plaatjes hebben alles behalve met de stad te maken.

Die miljoen overnachters per jaar moeten toch ergens blijven overdag? Bij de DDW bijvoorbeeld? Maar over de DDW lees ik echt nergens iets. GLOW wordt soms genoemd. Kortom: er is werk aan de winkel. Na de vakantie.

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine