De Eindhovense binnenstad krijgt een nieuwe bestrating. Eindelijk, zou ik haast willen zeggen. De huidige ligt er 25 jaar, aangelegd na voltooiing van de Heuvel (Galerie) in 1992, maar mag als versleten worden verondersteld. Stenen liggen los, zijn gebroken, vies, vol met kauwgomplekken. Bij regen breek je je nek door de gladheid.

Mijn voornaamste bezwaar tegen de rode steentjes is al vanaf het moment van aanleg de ontzettend dorpse uitstraling. Die paste in mijn ogen geen moment bij een stad met de internationale ambitie en allure als Eindhoven. Alsof de binnenstad één groot dorp is. Terwijl de stad al een verzameling dorpen is. Smeedt die dan aanéén met verbindingsroutes die als grootstedelijk centrum herkenbaar zijn.

In de afgelopen maanden zijn links en rechts proefvakken met betegeling gelegd en getest in de stad. Te grijs, oordeelden binnenstadbezoekers. Zowel qua materiaal, kleur als levendigheid. Merkwaardig genoeg gaat de voorkeur uit naar de asfaltstrook (!). Da’s mooi, want die gaat er komen in de winkelstraten. Nu de rest nog. De bestrating wordt in elk geval gelijkvloers.

Een stedenbouwkundige en een landschapsontwerper bekijken wat er aan weerszijden van het asfalt komt. Daarvoor hebben ze onderzoek gedaan naar de Eindhovense wortels en samen de stadsarcheoloog gewroet in diverse bodemlagen. Hier komt het ontwerp voor de stoepen uit voort. Die met banden worden gescheiden van het asfalt. Zo wordt de indruk van een straat gewekt, maar dan zonder het gebruikelijke hoogteverschil.

Belangrijk is verder de inrichting. Meubilair, prullenbakken, groen, kunst? De meeste winkelstraten (en pleinen), neem bijvoorbeeld de Demer, zijn momenteel kaal, leeg en sfeerloos. De ontwerpers van de nieuwe bestrating  praten over modern, spannend en ongepolijst. Een palet van kleuren, materialen en texturen. Kleurnuances en unieke uitstraling.

Voor de zomer moeten de keuzes worden gemaakt en knopen zijn doorgehakt. Volgend jaar worden met het Stratumseind en de Rechtestraat de eerste straten aangepakt. De verwachtingen zijn hooggespannen. Ik ben benieuwd of de binnenstad inderdaad zo boeiend en gezellig wordt als de gelijknamige promotiepagina op de site van de gemeente Eindhoven ons belooft.  

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS magazine