Hoe Brainport Industries Campus hét gezicht van de high tech maakindustrie werd
De Brainportregio geldt als het Silicon Valley van Europa. Maar anders dan het Amerikaanse voorbeeld is hier de kracht van samenwerking het geheim. En in het hart van dat netwerk bevindt zich Brainport Industries Campus (BIC): niet zomaar een werkplek, maar de zichtbare aanjager van de Nederlandse high tech maakindustrie. En verder goed nieuws: BIC breidt uit.
Tekst: Hans Matheeuwsen
Brainport Industries Campus groeide in slechts enkele jaren uit tot hét gezicht van een sector die cruciaal is voor de economische veiligheid van ons land – én van Europa.
De oorsprong van dit succes ligt in de crisis van de jaren negentig. Philips, ooit de onbetwiste economische motor van de regio Eindhoven, moest door wereldwijde concurrentie tienduizenden banen schrappen. DAF ging failliet. Eindhovens burgemeester Rein Welschen zag de regio afglijden en trok aan de noodrem. Onder zijn leiding ontstond een vernieuwend samenwerkingsmodel tussen overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven. Deze triple helix zou de basis vormen van wat later uitgroeide tot Brainport Eindhoven.
In 2011 werd de regio uitgeroepen tot slimste ter wereld. Inmiddels telt Brainport circa 7.000 high tech bedrijven. ASML is het vlaggenschip, maar de hele keten – van start-ups tot onderwijsinstellingen – maakt Brainport bijzonder in zijn soort.
In datzelfde jaar werd Brainport Industries opgericht. Een coöperatie van high tech toeleveranciers die al snel een ‘clubhuis’ zocht, vertelt directeur John Blankendaal. „We werkten al samen op het gebied van mens, techniek en markt. We zochten een plek met ruimte voor samenwerking, maar die ook aantrekkelijk was om te werken én met exposure naar de buitenwereld. Een locatie waar innovatie, educatie en productie bij elkaar onder één dak kwamen. Dat werd BIC. Een unieke campus waar gebruikers het vertrouwen en geloof hebben om er samen een succes van te maken.”
Campus van nationaal belang
Sinds de opening in 2019 door Koning Willem-Alexander ontwikkelde Brainport Industries Campus zich razendsnel tot een volwaardig ecosysteem. ASML, Siemens, KMWE, TNO, Summa College, Fontys en Avans Hogeschool – ze zijn er allemaal gevestigd. BIC werd dan ook vorig jaar aangewezen als campus van nationaal belang. De campus van de Technische Universiteit Eindhoven en de High Tech Campus Eindhoven hebben dezelfde status.
Om te voorkomen dat het complex in handen valt van buitenlandse investeerders met tegengestelde belangen besloot het Eindhovense gemeentebestuur eerder dit jaar om tot aankoop over te gaan. Niet alleen om grip te houden op deze sleutelplek, maar vooral om strategische kennis te beschermen. BIC is immers meer dan een verzameling bedrijven; het is een broedplaats voor toptechnologie die Neerlands geopolitieke positie bepaalt.
‘Niemand in Nederland en daarbuiten wist eigenlijk hoeveel mooie dingen er hier allemaal worden gemaakt’
„BIC is niet zomaar een gebouw. Het is het kloppend hart van de high tech maakindustrie – en onderwijs vormt daarin een onmisbare schakel”, verklaart directeur techniek Saartje Janssen van Summa College. „Als opleider in de regio voelen wij de verantwoordelijkheid om het talent te leveren dat deze industrie draaiende houdt én helpt vernieuwen. Onze studenten leren hier in directe samenwerking met bedrijven. Ze werken aan actuele uitdagingen, ontwikkelen praktische vaardigheden en bouwen al tijdens hun opleiding een netwerk op binnen de industrie. Zo zorgen we dat ons onderwijs relevant blijft en direct bijdraagt aan de innovatiekracht van de regio.”
Van supply chain naar supply network
De kracht van de campus zit in het concept van open innovatie. Vroeger werkten bedrijven als schakels in een keten. Vandaag opereren ze als knooppunten in een netwerk. Op BIC worden ideeën uitgewisseld in de wandelgangen, ontstaan samenwerkingen op de werkvloer en nemen studenten deel aan de ontwikkeling en innovatie en krijgen zo een realistisch perspectief op hun toekomstige vak.
„Wij spreken vaak van de onverwachte verbinding”, licht directeur Niels Dusee van ontwikkelaar SDK Vastgoed toe. „Als je je hiervoor openstelt, ontmoet je talent, kom je met andere bedrijven in contact, met gelijkgestemden die actief zijn in een andere markt, waardoor je je business case robuuster kunt maken om succesvol te kunnen zijn in de high tech maakindustrie. Wij scheppen letterlijk en figuurlijk de ruimte om je groei binnen de keten van toeleveranciers van OEM’s (Original Equipment Manufacturer – red) mogelijk te maken. In combinatie met de aanwezigheid van
talent heb je een unieke propositie in de markt én de Brainportregio waarmee je een heel sterke troef in handen hebt.”
Ruimte voor groei, ruimte voor ambitie
De campus fungeert als smeltkroes van kennis, kunde en kapitaal. Het is een plek waar producten worden ontwikkeld die nog niet bestaan, en studenten worden opgeleid voor banen die nog moeten ontstaan. Hier is de toekomst tastbaar. Maar die toekomst vraagt om meer dan visie alleen. Ruimte is schaars in Nederland – en zeker in de regio, waar de woningbouw, energietransitie en natuurbescherming strijden om vierkante meters. Toch is uitbreiding noodzakelijk. De high tech maakindustrie groeit vier keer sneller dan de rest van het land. Als Nederland zijn kennispositie wil behouden, moet het nú investeren in ruimte voor groei.
Uitbreiding van BIC – met cluster 2 – staat daarom hoog op de agenda. Een plan van 225.000 vierkante meter, naast Eindhoven Airport. Gemeente Eindhoven, provincie Brabant en SDK Vastgoed werken nauw samen om dit toekomstbeeld te realiseren. „We helpen de industrie om zich verder te ontwikkelen”, motiveert directeur Ferdinand Gremmen van Bouw & Vastgoedontwikkeling VolkerWessels en SDK Vastgoed de regionale betrokkenheid van de ontwikkelaar.
„In de internationale concurrentiestrijd geldt de wet van de grootste en de sterkste. Dit bewustzijn is binnen Brainport aanwezig. Wil je succes hebben dan moet je weten wat pijn lijden is. Deze regio heeft in het recente verleden heel veel pijn geleden. Daar is dna uit ontstaan dat nu zijn vruchten begint af te werpen. Ik hoop echt dat we de ontwikkeling en de groei met z’n allen kunnen vasthouden. Want dat maakt wel het verschil met de rest van de wereld.”
Een ecosysteem met een gezicht
Wat BIC onderscheidt, is niet alleen wat er binnen gebeurt, maar hoe het naar buiten toe wordt gepresenteerd. Voor veel high tech bedrijven is zichtbaarheid een uitdaging. Ze zijn innovatief, maar opereren vaak onder de radar. BIC brengt daar verandering in: het biedt een collectief podium voor succesverhalen, vergroot het imago van de hele sector, en fungeert als keurmerk van kwaliteit.
Ten behoeve van het concept werden drie pijlers geformuleerd: aanwezigheid van talent, ontwikkeling van technologie (innovatie) en branding. „Niemand in Nederland en daarbuiten wist eigenlijk hoeveel mooie dingen er hier allemaal worden gemaakt. Dat lag ook aan onszelf. Als bedrijven zaten wij allemaal achter mooie grijze muren. We moesten meer en beter zichtbaar worden. Dat is nu het geval: we zitten op een plek met veel glas dus maken we letterlijk inzichtelijk wat er achter de muren gebeurt. Er is een tekort aan technici. Hier kun je in contact komen met anderen,
is ontwikkelen, opleiden en maken onder één dak ondergebracht. De campus is een soort magneet voor zowel klanten als medewerkers”, aldus Edward Voncken, ceo van KMWE.
Internationale klanten herkennen inmiddels het label ‘BIC’. De campus is aantrekkelijk voor talent uit binnen- en buitenland. De gedeelde identiteit versterkt niet alleen de aantrekkingskracht, maar ook de verbinding.
‘De campus is een magneet voor zowel klanten als medewerkers’
Part of the BIC-picture
De voordelen van vestiging op BIC zijn drieledig: economisch, innovatief en imago-gerelateerd. Bedrijven profiteren van gedeelde faciliteiten, schaalvoordelen en een efficiënte bedrijfsvoering.
Innovaties komen sneller tot stand dankzij kruisbestuiving tussen disciplines. En gezamenlijk optrekken onder één noemer geeft de sector een krachtige uitstraling, nationaal én internationaal. Zo ontstaat er een situatie waarin concurrentie plaatsmaakt voor coöperatie – zonder dat bedrijven hun zelfstandigheid verliezen. BIC is niet alleen een plek, maar ook een richtingwijzer. De droom van een sterk, toekomstbestendig en internationaal erkend ecosysteem voor high tech maakindustrie vormt het kompas waarlangs keuzes worden gemaakt. Flexibel, aantrekkelijk en innovatief –die waarden zijn leidend.
Brainport Industries Campus is het kloppend hart van een regio in beweging. Wie zich hier vestigt, sluit zich aan bij een netwerk dat meedenkt, meegroeit en meewerkt aan de technologie van morgen, is connected, en wordt zo onderdeel van de BIC-picture.