Oost-Westkeuken bij Fling in het Dommelstraatkwartier
Al bijna vijf jaar baten Ling Zhang, gastvrouw, en Rudolf Verheijen, chef-kok, restaurant Fling uit in het gebouw waarin ooit de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank was gevestigd. Met succes, Eindhovenaren proeven graag van de oost-west keuken (‘French meets Asian’)
in dat monumentale decor.
Tekst: Ton de Zeeuw | Foto’s: Patrick Meis
Ling Zhang, Chinese maar al sinds haar zeventiende in Nederland, is een ondernemende horecavrouw. Na lange tijd samen met haar partner, de Brabantse kok Rudolf Verheijen („jaren in De Rosep in Oisterwijk en in de Zwaan in Oirschot gekookt”), een restaurant te hebben uitgebaat in Oirschot viel haar oog op de leeggekomen bankgebouw in de Eindhovense Dommelstraat. Ze zag onmiddellijk de potentie van het enorme pand én van de locatie middenin het culinaire wijkje eromheen.
Samen zetten ze hun schouders onder een ingrijpende verbouwing, alles werd gestript, geschilderd en heringedeeld met als resultaat een in vijf ruimtes verdeelde chique ambiance met afwisselend houten- en tegelvloeren, hoogteverschillen, lambriseringen, muurbanken, rode en blauwe fauteuils, tafeltjes voor in totaal circa 140 couverts, bloemstukken, marmer, hoge ramen, een bar en een professionele keuken. Plus een terras aan de straatkant.
Internationaal
„Eindhoven is een internationale stad met veel expats”, zegt Ling. „Daarvoor heb ik speciale drie- en viergangen menu’s bedacht waarin zowel de Oosterse als de Europese keuken aan bod komt. Veel van die internationale gasten komen in groepen, vandaar onze indeling in verschillende ruimtes. Waarin, uiteraard, ook de ‘gewone’ Eindhovenaren zich thuis voelen, getuige de succesvolle bezetting die we hier doorgaans hebben. In de weekends zijn we zelfs uitverkocht, dan moet je echt op tijd reserveren.
Gastvrijheid en kwaliteit’, is onze slogan en die maken we waar
‘Gastvrijheid en kwaliteit’ is onze slogan en die maken we waar. Ik ben hier elke dag zelf aanwezig en ik wil dat elke tafel tevreden naar huis gaat.” Hoewel de keuken het terrein is van Rudolf, bereidt Ling („Ik ben ook geschoold kok”) er zelf haar fameuze oosterse gerechten die het hele scala van Thais, Chinees tot Japans omvatten. Wij proeven haar vers gemaakte sushi met gefrituurde tempuragarnalen en avocado. En speciale huisgemaakte azijn. Smakelijk, spicy en met als extra accent palingsaus („eigenlijk een umamisaus om het nog lekkerder te maken”).
Hoewel de keuken het terrein is van Rudolf, bereidt Ling er zelf haar fameuze oosterse gerechten.
Naast nigiri met dezelfde rijst en verse zalm, opgediend op een wasabi-bodempje en kikkoman sojasaus eroverheen gekwast. Heerlijk oosters. Bij glazen zachtfrisse Vouvray uit de Loirestreek (Marc Bredif): chenin blanc op z’n best (mooie wijnkaart trouwens, bij Fling).
Rosé
Gevolgd door een schotel van hand van Rudolf: eend. Geliefd vlees voor Peking- en Sichuan-koks maar ook voor een Brabantse kok. De borst is op de eigen vetkant in hete olie gebakken waardoor een krokant laagje is ontstaan, daarna doorgegaard in de pan en dán pas peper en zout erbij („Mijn systeem”, zegt de chef, alsof dat alles verklaart).
Vervolgens getrancheerd in dunne plakken, grijs aan de randen, rosé aan de binnenkant, en geserveerd op zacht gegaarde risottorijst. Bij een saus van het braadvocht die is ingekookt met rode port en, later, wat honing. Heerlijk. Zeker ook met de glazen robijnode Valpolicella ripasso (Tommasi) uit de Italiaanse Venetostreek.
Tot slot chocolademousse met five spices, gegarneerd met een fudge met zeezout en hazelnootparfait. Verrukkelijk. Fling is een aanwinst voor Eindhoven.
Restaurant Fling
Dommelstraat 9, Eindhoven, 040 – 29 39 227
www.restaurantfling.nl
Dagelijks geopend vanaf 12.30u, vr. vanaf 13.00u en za. en zo. vanaf 17:00 uur.
Parkeren in de buurt.