Vraag het aan Mona!
Na Hugo krijgen we dan Mona als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Eerst iets over Hugo. Hij was voortvarend en energiek. Hugo had grootse ambities en verstrekkende plannen. Maar helaas, er is maar weinig van terechtgekomen. Hij heeft weliswaar extra geld beschikbaar gesteld om meer bouwplannen mogelijk te maken, maar voldoende was dat bij lange na niet. En met zijn starre opvattingen op het gebied van huurregulering in het middenhuursegment heeft hij ervoor gezorgd dat beleggers en investeerders zich massaal terugtrekken van de huurmarkt. Het aantal woningen in dit segment neemt nu al sterk af en zal nog verder verminderen. Ook de Raad van State heeft erop gewezen dat deze wet averechts uitpakt. Niettemin gaat de Eerste Kamer deze wet aannemen, ondank verzet van onder andere BBB en VVD.
En daarmee komen we dan bij Mona, de BBB’er (en oud-CDA’er) die Hugo gaat opvolgen.
‘Vraag het aan Mona’ is mijn eerste associatie. Dat was lange tijd geleden een populaire vragenrubriek in een destijds even populair roddelblad. Nu is de vraag aan deze Mona natuurlijk vooral hoe zij ervoor gaat zorgen dat we in hoog tempo (vierkante) meters gaan maken bij het realiseren van onze immense bouwopgave. EW Magazine schreef te verwachten dat zij als nieuwe woonminister
heel wat heilige huisjes gaat afbreken. Want ze lijkt meer dan Hugo oog te hebben voor marktpartijen en ondernemers. De vraag is natuurlijk wat zij op huurgebied nog kan ondernemen nu de wet ‘Betaalbaar huren’ er door is met steun van de coalitiepartners PVV en NSC. Maar Mona lijkt ook realistischer te zijn op het gebied van de rigide – en vaak onproductieve – eisen aan de woonprogrammering. Bijvoorbeeld: de eis dat minimaal dertig procent van alle nieuwbouw wordt gerealiseerd, leidt ertoe dat veel plannen worden uit- of afgesteld.
Ook is ze voorstander van sneller bouwen, al las ik dat ze zelf een bouwplan voor een zorgcomplex tegenover haar huis tot aan de Raad van State toe probeert tegen te houden. Als het gaat om
ruimte voor woningbouw kan Mona bovendien in conflict komen met haar BBB-collega Femke op Landbouw, die immers alle weilanden in Nederland wil behouden. Kortom, vragen genoeg dus aan en voor Mona. Waarbij het verder vooral de vraag is hoe stevig het fundament is van het regeringshuis waaraan Geert, Dilan, Pieter en Caroline inmiddels meer dan een half jaar hebben geknutseld. De kans op een bedrijfsongeval lijkt me levensgroot, maar nog meer vertraging kunnen we ons op de woningmarkt echt niet veroorloven.