Jan Scholt van Scholt Energy kiest voor Money Meets Ideas, een samenwerking tussen KplusV en Rabobank
Veel ondernemers hebben warme herinneringen bij dat ene moment van toen. Het moment dat zij het briljante idee voor hun onderneming op het netvlies kregen en wisten: ‘Dit gaat mijn leven en dat van anderen verbeteren.’ Maar een briljant idee ook echt laten groeien vergt aandacht. Jan Scholt schoof hiervoor destijds aan bij Money Meets Ideas en legde zo de basis voor de reuzensprong die hij met zijn bedrijf maakte.
Tekst: Ronald Frencken | Foto’s: Erik de Brouwer
Money Meets Ideas is het online en offline platform waar investeerders en ondernemers elkaar vinden. De investeerder helpt de ondernemer met geld of expertise, zodat diens startup of scale-up poleposition komt. Het platform blijkt al twintig jaar een gouden concept. Inmiddels pitchen elk jaar tachtig ondernemers in vijf minuten hun bedrijfsidee aan een breed investeerderspubliek, online maar ook ‘live’. Die zijn graag bereid om de ondernemer met raad, daad en geld bij te staan.
Unicorn
Ondernemer en oud-eigenaar Jan Scholt van Scholt Energy was in 2005 een van de eerste deelnemers aan Money Meets Ideas. Mocht je hem gemist hebben: Scholt Energy is de Valkenswaardse energiereus die duurzame energieoplossingen bedenkt voor het bedrijfsleven. Dat ‘reus’ mag je letterlijk nemen. Scholt Energy heeft immers unicorn-status, en dat is niet voor ieder bedrijf weggelegd. Dat succes kwam niet zonder slag of stoot. Twintig jaar geleden zat Jan aanmerkelijk minder comfortabel in zijn vel dan nu.
Soort AEX
„In die tijd voelde ik een strop om mijn nek”, herinnert Jan zich, lachend nu. „Ik had immers snel geld nodig. Dat had alles te maken met mijn idee: koop via de spotmarkt, een soort AEX-beurs voor energie, op het juiste moment stroom in, en verkoop deze aan afnemers. Doe je dat slim dan betaal je minder en hou je meer over. Dat was althans de theorie. Want er waren wat dingen. Waar ik bijvoorbeeld geen rekening mee had gehouden, was dat je op de spotmarkt dagelijks moet afrekenen. Dat strookte niet met betalingsafspraken die ik had met mijn afnemers. Die waren gebaseerd op betalingstermijnen, zoals gebruikelijk. Ik was dus voortdurend aan het voorfinancieren, en kwam al snel geld tekort. Omdat het om risicokapitaal ging, kon de bank mij nog niet helpen.”
Vooruitbetaling
Rond die tijd liet Money Meets Ideas voor het eerst van zich horen. Jan kreeg de kans om zijn verhaal voor een groep investeerders te pitchen.
„Ik herinner me dat al tijdens de afsluitende borrel drie investeerders met mij in zee wilden. Zo snel kon het blijkbaar gaan. In ruil voor een minderheidsbelang en goede afspraken kreeg ik hun kapitaal en kennis. Het duurde niet lang voordat we voortaan werkten met vooruitbetaling. Het bleek de aanloop naar groei en succes. Na een tijdje was ik zover dat ik verder kon met één grote investeerder, in plaats van drie kleinere investeerders. Mijn bedrijf kwam in een andere fase, waardoor ik ook via Rabobank geld kon lenen. Rabobank heeft altijd vertrouwen gehad in mijn onderneming. Dat was toen, en dat geldt nog steeds.”
Groeistuipen
„Veel succesvolle jonge ondernemers krijgen met hun startup of scale-up al snel groeistuipen”, is de ervaring van Hendrik van der Meulen, directeur van KplusV, de samenwerkingspartner van Rabobank in Money Meets Ideas. „Er gaat meer geld uit dan in, de bank kan dat niet financieren en de kennis om balans aan te brengen ontbreekt. Geld van externe investeerders kan dan een oplossing zijn. Vaak gaat het ook om zachtere input. Typisch is dat beginnende ondernemers alles weten over hun product, maar dat ze zakelijk en commercieel minder sterk zijn. Dan is het handig advies te krijgen van anderen.”
Veel investeerders waren ooit startend ondernemer. Zij gaan respectvol om met ideeën van de nieuwe ondernemers-generatie
Loslaten
Deelnemen aan Money Meets Ideas is niet niets. Loslaten, lijkt het devies. Zo moeten ondernemers hun idee
in vijf minuten pitchen voor een investeerdersgroep.
Hendrik: „Niet iedereen vindt dat prettig. Begrijpelijk; het is best raar om een bedrijf waar je al je geld en tijd in hebt gestoken aan te bieden aan een vreemde. Tegelijkertijd is het ook spannend: wie zijn die mensen? Welke vragen kan ik verwachten? Soms verloopt een traject makkelijk, soms niet. Tegen ondernemers die nog vrees te overwinnen hebben, zou ik willen zeggen: een pitch is een eerste kennismaking. Veel investeerders waren ooit startend ondernemer. Zij gaan respectvol om met ideeën van de nieuwe ondernemersgeneratie.“
Met een investeerder aan boord moeten ondernemers ook nog eens anderen aan het roer dulden. Ook dat betekent: loslaten. Dit hoeft geen probleem te zijn, weet Jan. „Mijn investeerders hadden een minderheidsbelang. Ik kon dus zelf blijven beslissen. Maar je moet wel in je keuken durven laten kijken. En tijdens vergaderingen moet je je keuzes verantwoorden. Daar staat groei tegenover.”
Eén-tweetje
Twintig jaar Money Meets Ideas resulteerde in een glad speelveld voor een één-tweetje tussen ondernemer en investeerder. Behalve ‘live’ ontmoetingen tussen ondernemers door het hele land, is er inmiddels ook een uitgebreide, deels afgeschermde online omgeving waar beiden elkaar ontmoeten. Er is bijvoorbeeld ook een opleidingsprogramma waar investeerders kennismaken met het vak.
Hendrik: „We blijven onszelf verbeteren. Stel je voor dat de investeerders die twintig jaar geleden heil zagen in de onderneming van Jan, verhinderd waren geweest. Hadden Scholt Energy, en de vele spin-offs die dit bedrijf inmiddels heeft opgeleverd, dan bestaan? Wie zal het zeggen. Met ons online portaal komen investeerders makkelijk met ondernemers in contact. De voordelen zijn legio: ondernemers worden gezien en zijn niet meer afhankelijk van een beperkt netwerk, terwijl investeerders niet meer op zoek hoeven naar de speld in de hooiberg.”
Fantastische aanvulling
Ook Rabobank vaart wel bij Money Meets Ideas. De bank schept de voorzieningen, en blijft verder op de achtergrond. Private Banker New Business Wim van Dijk was er vanaf het eerste uur bij. „Wij bieden samen met KplusV het platform, en de investeerders en ondernemers doen de rest. Money Meets Ideas is een fantastische en unieke aanvulling op onze reguliere bancaire diensten. Ondernemers, die hun bedrijf verkocht hebben, zien de noodzaak van beleggen, maar hebben vaak nog affiniteit met het echte ondernemerschap. Dankzij Money Meets Ideas kunnen ze een andere ondernemer niet alleen helpen met kapitaal maar ook met kennis en het netwerk. Startende ondernemers daarentegen vinden het prettig dat wij hen op deze bijzondere manier kunnen helpen met de groei van hun bedrijf. En mocht een ondernemer op termijn op zoek zijn meer bancaire ondersteuning, dan staan wij klaar voor ze.”
Andere boeg
In twintig jaar is de ondernemerswereld enorm veranderd. Ondernemen is nu een levensstijl die allang niet meer is voorbehouden aan grote bedrijven of overheden. Er zijn meer startups en er zijn ook legio manieren om aan kapitaal en kennis te komen, bijvoorbeeld via Money Meets Ideas. Jan gooit het inmiddels over een andere boeg. De jonge ondernemer van weleer werd investeerder. De meerderheid van zijn bedrijf Scholt Energy deed hij van de hand. Jan heeft inmiddels deelnemingen in tal van andere bedrijven, veelal in de IT of in de energiebranche. „Op een gegeven moment nam ik als investeerder plaats in de zaal. Daar hoort risico bij. Daar slaap ik prima op. Geld vind ik niet meer zo belangrijk. Ik help graag om van wat potentie heeft ook echt een succes te maken. Uiteindelijk blijf ik de ondernemer die van niets iets wil maken. Zo zit ik in elkaar.”
Ondernemers helpen groeien
Ik vraag me wel eens af hoe de economie eruit zou zien als innovaties geen kans zouden krijgen. Een startende of snelgroeiende ondernemer heeft soms een steuntje in de rug nodig. Heel menselijk dat die behoefte er is: het krijgen van vertrouwen, het aanbod van een netwerk, met raad en daad geholpen worden, de financiële impuls en even dat duwtje…Samenwerking in het ecosysteem is één van de succesfactoren van onze Brainportregio. Ook interesse om ambitieuze ondernemers te ontmoeten met startende en snelgroeiende bedrijven en als informal investor ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere investeerders? Help ondernemers op weg met je vermogen en ervaring. Is het nog nieuw voor je en heb je zin om je te verdiepen in deze wijze van investeren? Dan bieden wij de Money Meets Ideas Academy aan. Neem contact op met je Private Banker van de Rabobank. Mirjam Giesbers, Directeur Private Banking Oost-Brabant