Volgens Sylvia van Es is het bedrijf allerminst verdwenen uit Eindhoven
Philips en Eindhoven. Dat lijkt haast een connectie op zielsniveau. Gesmeed voor de eeuwigheid. De vraag naar de staat van de huidige verbinding tussen Philips en Eindhoven verbaast Sylvia van Es, president van Philips Nederland. Voor haar is de relatie net zo logisch, warm, actueel en relevant als pakweg honderd jaar geleden. ,,Weet je wat het unieke is van deze regio? Philips!” Een gesprek met een bevlogen bestuurder over haarzelf, – vrouwelijk – leiderschap, Philips, Eindhoven en de verworvenheden van de Brainportregio.
Tekst: Hans Matheeuwsen | Foto’s: Patrick Meis, Philips
Voor veel Eindhovenaren verdween in de vorige eeuw Philips uit Eindhoven. Als beeldbepalend bedrijf in elk geval, van het industrieel erfgoed wordt dankbaar gebruik gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de stad, denk aan Strijp-S. Maar op het PSV-shirt prijkt Brainport als sponsornaam, het Philips Harmonie Orkest werd onlangs omgedoopt tot de Philharmonie Brainport en in het voormalige landhuis van Frits Philips op landgoed De Wielewaal komt een sterrenrestaurant. De tijden, ze veranderen, maar vooralsnog varen stad en regio er wel bij.
Sylvia van Es, bijna vier jaar president van Philips Nederland, deelt het sentiment niet zo. „Ik vind het positief want dit betekent dat mensen geven om het bedrijf. Als er geen emotie is, kan niemand het wat schelen. Daar is geen sprake van, integendeel.” Voor haar is Philips onverminderd aanwezig en zichtbaar én de bron van alle economische groei en voorspoed. Het succesvolle Brainport-model, de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid, is het rechtstreekse gevolg van de belangrijke rol die Philips decennialang niet alleen economisch maar vooral ook sociaal en maatschappelijk speelde in de samenleving in combinatie met de spin-off door de ontvlechting van de multinational. Daardoor ontstonden de High Tech Campus Eindhoven en florerende ondernemingen als ASML en NXP.
Wij trekken samen op, in de regio en als het nodig is richting Den Haag
De rest van de wereld is jaloers op het Brainport-model, probeert het te ontleden, te begrijpen, het succes te verklaren en als het even kan te kopiëren. Dat lukt niet want nergens reikt een bedrijf als Philips tot in de haarvaten van de gemeenschap. „Weet je wat het unieke is van deze regio? Philips!”, deelt Sylvia haar kijk op de uniciteit van Brainport. „Dat is echt het heel grote verschil met andere economische regio’s. Veel van onze innovaties zijn bij andere bedrijven terechtgekomen, maar ook hier gebleven dus ik denk dat Philips de verbindende factor is in deze regio. Wij doen veel, denk aan PSV, Muziekgebouw, Philips Museum, Philips Werkgelegenheidsplan, en zijn belangrijk. En natuurlijk speelt ook de Brabantse aard een rol. Brabanders hebben niet zo’n groot ego, bedrijven ook niet. We trekken samen op, in de regio en als het nodig is richting Den Haag. Wij betalen allemaal mee aan Brainport als naam op het shirt van PSV.”
Sociale hart
In Eindhoven werkte vroeger altijd wel iemand van de familie bij Philips, vervolgt Sylvia. „Waardoor Philips lang de lijm is geweest in de regio en nog steeds is. De verbinding als gevolg daarvan bestaat nog steeds. Wat ik fantastisch en mooi vind aan Philips zijn de mensen, het sociale hart van de onderneming. Dat begon bij Gerard Philips, avant la lettre, en van daaruit volgden de bijdragen aan pensioenen, onderwijs, woningbouw, sport, cultuur. Het geldt zelfs voor de arbeidsmigratie, met de Spanjaarden die naar Eindhoven kwamen. Iedereen en elke mening telt. Nog steeds “Philips is weliswaar een global company geworden, aldus Sylvia, maar omgekeerd is de regio onverminderd net zo belangrijk voor Philips. „Onze grootste productie en innovatiesites zijn gevestigd in de brainportregio, onze campus in Best en de High Tech Campus Eindhoven. In totaal werken ongeveer 6.500 mensen in de regio bij Philips
Veel van onze innovaties, die wereldwijd bijdragen aan betere zorg voor meer mensen, worden heir ontwikkeld. We investeren jaarlijks in Nederland zo’n 700 miljoen euro in innovatie, in samenwerking met partners, bijvoorbeeld het Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC). Hierin werken wij samen met de Technische Universiteit Eindhoven. het Catharina Ziekenhuis, Máxima MC en Kempenhaeghe om innovaties in de zorg te versnellen. Dankzij korte lijnen en nauwe samenwerking kunnen we technologie sneller toepassen, bijvoorbeeld op het gebied van AI in de gezondheidszorg. Dus ja, de regio is heel belangrijk voor Philips.
Met het vertrek van het hoofdkantoor naar Amsterdam is een groot del van het kloppend hart van Philips gewoon in de regio gebleven. Het grootste gedeelte van onze werknemers werkt hier, in Best en in Eindhoven. We hebben parels in de stad als Villa De Laak en de Stichting tot Behoud van Historische Philips-producten. Philips is een beetje van iedereen. Nog steeds. En dat komt door het sociale hart dat in de vorige eeuw is opgebouwd. Mensen dragen dat nog steeds met zich mee. Philips heeft een warm plekje in de harten van Eindhovenaren. Mijn ervaring is dat overal waar ik kom iedereen trots is op Philips.”
Internationaler
Sylvia van Es trad op 1 juli 2021 aan als president van Philips Nederland. Dat was middenin coronatijd. De geboren Amsterdamse werkte toen al ruim achttien jaar voor de multinational als juriste, ze is advocaat van beroep. Na acht jaar gewerkt te hebben bij internationale advocatenkantoren in de hoofdstad trad ze in dienst als Senior Legal Counsel, en volgde haar man naar het zuiden: „Philips stond goed aangeschreven, zekere met betrekking tot mededingingsrecht, mijn specialisme binnen de advocatuur.”
Ze woonden in Eindhoven, beide kinderen werden er geboren. Het werk voor Philips voerde haar na twaalf jaar terug naar Amsterdam waar het gezin uit praktische overwegingen in de omgeving woont. Maar de connectie met Eindhoven is voor het leven, al was het maar als geboorteplaats in het paspoort van de kinderen. Maar ze komt hier graag, en niet alleen om te werken. De bestuurder heeft in twintig jaar tijd de stad zien veranderen. „Eindhoven is veel internationaler geworden, veel drukker ook, de stad ontwikkelt zich en dat vind ik leuk.”
Mijn ervaring is dat overal waar ik kom iedereen trots is op Philips
Netwerken
Tijdens haar carrière binnen Philips heeft Sylvia uitgebreide leiderschapservaring opgedaan in diverse rollen. Ze heeft een brede kennis van Philips’ business-activiteiten wereldwijd. Vanuit haar rol als Chief Privacy Officer, die ze ook nog steeds vervult, heeft Sylvia ruime ervaring opgedaan op belangrijke actuele onderwerpen, zoals digitalisering, cybersecurity en data. Ze vindt Philips een prachtig bedrijf en wil aan iedereen die het maar horen wil het positieve verhaal van de onderneming vertellen, zegt Sylvia, waarbij ze erkent dat dit iets makkelijker gaat sinds de kwaliteitsproblemen van de apneu-apparaten zo goed als zijn opgelost.
De bestuurder vertegenwoordigt Philips in Nederland op nationaal, regionaal en lokaal niveau, naar overheden, werkgeversorganisaties en in diverse samenwerkingsverbanden. Daarnaast is ze actief betrokken bij nationale en regionale beleidsthema’s op het gebied van innovatie en gezondheidstechnologie. Ze is lid van het bestuur van de Stichting Brainport en van het dagelijks bestuur van VNO-NCW. Ze ziet het als haar taak om niet alleen Philips maar ook Brainport uitdrukkelijk op de landelijk politiek-bestuurlijke agenda te zetten. „Ik denk dat ik daarom mijn rol zo leuk vind. Wat ik zou willen meegeven: bouw netwerken gedurende je carrière. Dat is van waarde voor jezelf en voor het bedrijf. Maar ook van waarde voor Nederland, met wat we uiteindelijk bereiken. Netwerken zijn handig voor jezelf als persoon, maar het is zeker ook voor de onderneming heel goed als je kunt samenwerken met mensen vanuit een gezamenlijk belang. Ik zie netwerken als iets heel positiefs.”
De miljarden die vorig jaar werden toegezegd door het kabinet, bekend geworden onder de codenaam Operatie Beethoven, beschouwt ze als een beloning voor alle inspanningen die ze met collega-bestuurders in de regio onderneemt. „Ik vind dat een mooi voorbeeld van hoe we hier samenwerken. We doen het samen. De overheid erkent het belang van de Brainportregio. Door de plannen van ASML is explosieve groei voorzien, daar hebben we binnen Brainport oog voor en samen willen we dat managen zodat de regio ook leefbaar blijft. De groei moet er voor iedereen zijn, niet alleen voor bepaalde partijen. Onderwerpen als wonen, mobiliteit, bereikbaarheid, talent en innovatie staan op de agenda en worden uitgebreid besproken, wat bijvoorbeeld geresulteerd heeft in het recent gelanceerde Brainport Partnerfonds. Dit is een uniek fonds waarmee het bedrijfsleven – en dus ook Philips – investeert in de maatregelen die nodig zijn om de versnelde groei van onze regio in goede banen te leiden.”
Ik wil een voorbeeld zijn en heb die functie ook. Daarom coach ik ook jongere vrouwen en opkomend talent
Enabling leider
Bij haar aantreden werd Sylvia de juiste vrouw op de juiste plek genoemd. Of haar leiderschap bepalend is voor haar inbreng als vrouw binnen de voornamelijk mannelijke omgeving van bijvoorbeeld Brainport vindt ze een lastig te beantwoorden vraag. „Ik wil een voorbeeld zijn en heb die functie ook. Daarom coach ik ook jongere vrouwen en opkomend talent. Zij moeten weten dat ze evenveel kansen hebben en daar moeten ze zich ook bewust van zijn en dat dit ook mogelijk is binnen onze organisatie.
Ik ben meer een soort van enabling leider en manage door zelf mee te werken. Ik ben niet zo directief maar wil het beste uit mensen halen. Ik probeer ze sterk te maken, sterke mensen om mij heen is ook goed voor mij en goed voor de onderneming. Ik wil mensen laten stralen en hoe je dat doet, is mede afhankelijk van de mensen zelf. De techniekwereld is historisch een mannenwereld. Als vrouw moet je je best doen daar volwaardig deel van uit te maken. De uitdaging is om meer vrouwen aan boord te krijgen en dat begint al bij technische studies.
Ik heb lang het gevoel gehad, en zeker in de eerste jaren van mijn carrière, dat ik harder moest werken om gezien te worden. Ik vond dat het vragen om hulp een zwakte was en dat ik mij moest bewijzen. Ik heb daarom heel vaak dingen zelf uitgevogeld. Ik zie dat nu anders. Ik geef jongere vrouwen in de organisatie mee dat om hulp vragen geen zwakte is. Het is juist een teken van kracht als je kunt aangeven waarbij je hulp nodig hebt. Binnen Philips kijken wij actief naar vrouwelijke kandidaten voor managementfuncties.
Inclusiviteit betekent niet dat geslacht of culturele achtergrond bepalend zijn. Inclusiviteit kan ook betekenen dat sprake is van een open houding jegens andere standpunten en die omarmen. Ik ben in de regio met open armen ontvangen. Ik hoefde niet te knokken om aan tafel te komen, mijn mening te geven of serieus genomen te worden. Ik heb dat nooit ervaren. Er is veel collegialiteit. In die zin is er geen sprake van een mannelijk bolwerk. Diversiteit juich ik toe, want daardoor gaan gemakkelijker verschillende meningen over tafel. Dat leidt tot betere besluitvorming en daar sta ik zeer achter.”