Meer lenen, meer opbrengst
Natuurlijk hebben jullie, oplettende en geïnteresseerde FRITS-lezers, rond de jaarwisseling al de belangrijkste wijzigingen op financieel gebied in 2024 gelezen of bekeken. Dat je voor de aankoop van een energiezuinige woning meer geld kunt lenen, is dus ongetwijfeld bekend. Dat loopt van 20.000 euro extra leencapaciteit voor een woning met een energielabel van A+ of A++ tot maar liefst 50.000 euro extra voor een woning voorzien van label A++++ met een energieprestatiegarantie van tien jaar. Ook kopers die extra energiebesparende maatregelen willen doorvoeren, maken aanspraak op ruimere leenmogelijkheden.
Oké, maar wie meer leent, moet ook meer terugbetalen, hoor ik u al denken. Dat is helemaal waar, maar er staat wel tegenover dat je aanzienlijk kunt besparen op de kosten voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je huis, dus ook de verkoopwaarde. Het effect van een beter energielabel op de waarde van de woning is groter dan ooit, bleek onlangs uit berekeningen van Brainbay. Dat bedrijf brengt de marktontwikkelingen van de vastgoedsector in kaart voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Die waardestijging heeft tot nu toe iets minder publiciteit gehad. Gemiddeld gaat het toch om een toename met 7,2 procent van de woningwaarde ten opzichte van een vergelijkbare woning met een minder gunstig energielabel.
De waardestijging is het grootst bij een sprong van label D naar label A+. Dan wordt de woning maar liefst 10,4 procent meer waard. Bij een verkoopprijs van 400.000 euro realiseer je dus een waardestijging van 41.600 euro. Ga je met je woning van label C naar label A, dan kun je gemiddeld rekenen op een plus van 5,4 procent. Je bespaart als woningeigenaar dus niet alleen op de energiekosten, je woning wordt ook meer waard. Bij huizen met een relatief ouder bouwjaar is die waardestijging nog iets groter.
Brainbay heeft gekeken naar de waardestijgingen over een periode van twee jaar en vanaf het derde kwartaal van 2022 gaat het veel harder omhoog. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de algemene situatie op de woningmarkt. Er zijn trouwens grote verschillen per provincie. In Groningen levert verduurzaming van de woning het meest op. Bij een sprong van label C naar label A gaat de waarde daar met 8,7 procent omhoog, in Utrecht is dat slechts 3,5 procent en in ons eigen Brabant 4,9 procent. Natuurlijk zijn het gemiddelden, met soms grote verschillen in provincies en steden.
Brainbay werkt op dit thema samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die ook de website www.verbeterjehuis.nl ondersteunt, waar je alles kunt vinden over verduurzaming en energiebesparing. Je vindt daar ook informatie over de subsidiemogelijkheden. Zeker de moeite waard om eens te bekijken, want het gaat dus steeds meer lonen om energie te steken in energiezuinigheid.