Bij restaurant Vestdijk47 in Pullman Eindhoven draait het niet alleen om smaak, maar ook om bewustzijn. Ter gelegenheid van Wereld Bijendag op 20 mei werpen we een blik op het dak van het hotel, waar zich een bijzondere populatie honingbijen bevindt.
Onder begeleiding van imker Jack – die vijftien jaar geleden begon uit pure betrokkenheid bij het welzijn van de bij – produceren duizenden bijen hier honing. Deze wordt een paar keer per jaar geoogst en krijgt vervolgens een plek in gerechten, cocktails en zelfs als welkomstcadeau voor vaste gasten.
“Wat mij drijft is niet het oogsten van honing, maar het helpen van de bij. In een stedelijke omgeving kunnen bijen verrassend goed overleven én dragen ze bij aan biodiversiteit. Op het dak bij Pullman creëren we iets kleins, maar krachtigs: bewustwording, een stukje natuur in de stad en een uniek ingrediënt op het bord”. Aldus Imker Jack.
De honing die op het dak van Pullman Eindhoven wordt geoogst, is volledig natuurlijk en onbewerkt. In tegenstelling tot veel supermarktvarianten bevat deze honing nog waardevolle elementen zoals pollen en bouwstoffen, die niet alleen bijdragen aan de smaak, maar ook bekendstaan om hun mogelijke positieve effect bij hooikoortsklachten. De oogst gebeurt met zorg en respect voor de bijen: zij overwinteren op hun eigen voorraad, waardoor de opbrengst beperkt blijft, maar extra bijzonder is. Af en toe wordt de honing verwerkt in een gerecht van de chef of signature cocktail, of ontvangen vaste gasten een potje bij het inchecken. Een persoonlijk cadeau met een lokaal verhaal.