Als een toonaangevend bedrijf in de financiële sector wil DLL ook graag werken aan een positieve impact op de samenleving en het milieu, zowel wereldwijd als lokaal in de gemeenschappen waar het haar kantoren heeft. Duurzaamheid en sociale impact staan centraal in de bedrijfsstrategie.
Tekst: Marlène van Kuyk | Foto’s: Eddie Mol
Als werkgever gelooft DLL sterk in het creëren van een betekenisvolle en inclusieve werkomgeving voor haar medewerkers, waarbij sociale betrokkenheid en vrijwilligerswerk een sleutelrol spelen. Het zijn zaken die DLL’s Global Head of Sustainability Marije Rhebergen en Social Impact Consultant Nidhi Navadia na aan het hart liggen: „We geven graag terug aan de gemeenschappen rondom onze vestigingen. Wereldwijd hebben we ongeveer 5.500 medewerkers in meer dan 25 landen, die elk twee werkdagen per jaar krijgen om aan vrijwilligerswerk te besteden. Dit jaar heeft in totaal al 38 procent van onze mensen tijd gedoneerd, dat zijn 2.030 vrijwilligers, in Eindhoven staat de teller nu op 47 procent. DLL zorgt ervoor dat elk initiatief wordt gecontroleerd op kwaliteit en relevantie, en zoekt naar activiteiten die zowel passen bij de bedrijfswaarden als een blijvend verschil maken. Medewerkers kunnen zelf ook initiatieven aandragen. Door zo vrijwilligerswerk te omarmen op verschillende niveaus van betrokkenheid, creëren we als DLL een cultuur waarin een passie wordt gedeeld en verspreid, die tot maatschappelijke impact kan leiden.”
Investeren in mondiale uitdagingen in lokale gemeenschappen
Het vrijwilligerswerk speelt een cruciale rol binnen DLL bij het realiseren van de doelstellingen van het 1% Sociaal Model dat zojuist is geïmplementeerd. Dit model houdt in dat het bedrijf ambieert om één procent van het niet-rentebelastbare inkomen en één procent van de werktijd van haar medewerkers te investeren in het aanpakken van urgente mondiale uitdagingen en lokale gemeenschapsbehoeften.
Marije: „Dit streven gaat nog verder dan het creëren van impact in lokale gemeenschappen, iets wat overigens wel het belangrijkste doel is. Het zorgt ook voor betrokkenheid, bewustwording en empathie bij medewerkers. Waarbij we beogen dat ze een positieve, waardevolle en veelal ook langdurige bijdrage leveren aan de maatschappij waarin ze leven en werken.”
DLL richt zich als corporate citizen op concrete voorbeelden van sociale impact, zowel in opkomende markten als wereldwijd. Deze strategie van DLL concentreert zich op milieu, gelijke kansen, en de gezondheid en het welzijn van de gemeenschap.
Nidhi: „Een voorbeeld van vrijwilligerswerk op duurzaam gebied is onze samenwerking met het Wasven in Eindhoven, een maatschappelijke organisatie waar onze medewerkers een halve of hele dag helpen met het op duurzame wijze verbouwen van groenten op 20+ hectare grond midden in de stad. Ook werkt DLL samen met een boomplantorganisatie in de Verenigde Staten, waarbij voor elk digitaal ondertekend document een boom wordt geplant. Dit bevordert digitalisering en vermindering van papierverbruik en heeft een positieve impact op het milieu.”
Het vrijwilligerswerk van DLL richt zich ook op het bouwen van een inclusieve omgeving. In elk land waar DLL actief is, zijn er talloze voorbeelden van vrijwilligerswerk gericht op het ondersteunen van minder bedeelden. Vrijwilligers bezoeken bijvoorbeeld ouderen met iets lekkers bij zich, om een praatje te maken of bingo te spelen om eenzaamheid te verdrijven. Ook worden er activiteiten georganiseerd voor en met daklozen, waarbij DLL-mensen een luisterend oor bieden, maar zelf ook veel leren.
Het vrijwilligerswerk van DLL richt zich ook op het bouwen van een inclusieve omgeving
Door direct in contact te komen met mensen in moeilijke situaties, ontstaat bewustwording en een groter gevoel van medeverantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid. Dit tekent ook wel de cultuur binnen DLL. Marije vervolgt: „Onze medewerkers staan midden in de maatschappij en dragen via vrijwilligerswerk graag hun steentje bij. Net als in onze zakelijke dienstverlening stellen we ons op als een partner en zien we wat belangrijk is voor mens en maatschappij, op het sociale vlak en – als het nodig is – ook op financieel gebied.”
Onze medewerkers staan midden in de maatschappij en dragen via vrijwilligerswerk graag hun steentje bij
Een groeiend en strategisch sociaal impact ecosysteem
De samenwerking met maatschappelijke organisaties die actief zijn op deze terreinen, geeft DLL de mogelijkheid haar inspanningen en energie gerichter te sturen om daadwerkelijke sociale impact te creëren. Zo heeft het bedrijf al een jarenlange samenwerking met Samen voor Eindhoven, een organisatie die goede doelen matcht met bedrijven en vrijwilligers op basis van maatschappelijke behoefte en expertise.
Daarnaast is DLL als medeoprichter en sponsor betrokken bij Impact 040, een initiatief dat is ontstaan vanuit het Maatschappelijk Diner 040. Dit diner is gezamenlijk geïnitieerd door de gemeente Eindhoven, DLL, Philips en NXP en wordt twee keer per jaar georganiseerd, in samenwerking met Samen voor Eindhoven. Opzet van het diner is om vragen van maatschappelijke organisaties met gesloten beurzen te matchen met menskracht en kennis vanuit het bedrijfsleven.
Op 20 november van dit jaar wordt alweer het 22e diner georganiseerd. In de loop van de jaren groeide de behoefte bij de participanten aan een meer strategische en structurele samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties om sociale impact te bevorderen. Impact 040 richt zich op een inclusieve gemeenschap, participatie op de arbeidsmarkt en het bevorderen van financiële gezondheid in de regio.
Het geheel vormt een groeiend en strategisch sociaal impact ecosysteem, dat zich oorspronkelijk concentreerde op de regio Eindhoven, maar dat zich nu ook uitbreidt naar de bredere Brainport-regio en andere samenwerkingspartners in de vorm van het ‘Brainport voor Elkaar’ initiatief. Marije: „Als financieel bedrijf en samen met andere bedrijven in de regio kunnen we gezamenlijke bedrijfsbeslissingen nemen en ons inzetten voor initiatieven die echte impact hebben op de toekomst van vele mensen in onze regio. Het is van essentieel belang dat we voortdurend in verbinding en dialoog blijven met elkaar.”
Het is van essentieel belang dat we voortdurend in verbinding en dialoog blijven met elkaar
Goed voor de eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling
Binnen DLL wordt vrijwilligerswerk niet alleen gestimuleerd door de promotie van maatschappelijke organisaties vanuit het bedrijf, maar ook door het aanmoedigen van medewerkers om deel te nemen aan eigen en zelf aangedragen inzamelingsacties en fondsenwervingscampagnes en het verrichten van goede daden voor hun lokale gemeenschappen: „We geven onze mensen graag de eigen verantwoordelijkheid. Ze krijgen ondersteuning vanuit een netwerk van ‘global transformers’ die lokaal initiatieven organiseren en collega’s mobiliseren. Het is mooi dat initiatieven van de medewerkers zelf komen en dicht bij hun hart liggen. Dat motiveert extra!”
Vrijwilligerswerk bij DLL gaat verder dan alleen het helpen van anderen, het biedt ook voordelen voor de medewerkers zelf vertelt Marije: „Het stelt je in staat om vaardigheden te ontwikkelen en ervaring op te doen die je ook in je professionele leven kunt gebruiken. Het is een belangrijk aspect, dat we ook integreren in onze wervingsprocessen, introductieprogramma’s en professionele ontwikkeling van mensen.”
Deze aanpak maakt DLL aantrekkelijk als werkgever, zowel voor jonge als oudere medewerkers. Het biedt hun een extra doel om voor te werken, buiten hun dagelijkse taken om. Mensen kunnen zich op een betekenisvolle manier ontwikkelen en voelen een diepere verbinding met hun werk. Deze aantrekkingskracht is er wereldwijd, in alle vestigingen van DLL. Uit intern onderzoek blijkt dat het vrijwilligersprogramma van DLL over het algemeen enthousiast wordt ontvangen en als heel aantrekkelijk wordt ervaren, ongeacht de leeftijdsgroep. Medewerkers dragen graag uit dat ze deel uitmaken van dit programma en delen trots hun vrijwilligerservaringen op sociale media.
Een groot gemeenschapshart
Nidhi is geboren en getogen in India en woont sinds 2022 in Nederland samen met haar man en hun vijfjarige dochter. Na haar studie Techniek en twee jaar werken als applicatieontwikkelaar, voelde ze de behoefte aan meer voldoening en besloot ze een postdoctorale opleiding te volgen in plattelandsmanagement (maatschappelijke ontwikkeling). Haar werk in lokale gemeenschappen stimuleerde haar gemeenschapszin, en na acht jaar in de sociale sector in India te hebben gewerkt, zet ze haar werk nu met passie voort in Nederland: „Mijn ervaring en kennis sluiten perfect aan bij DLL, dat net bezig was met het herzien van de strategie voor sociale impact. Ik voel me hier helemaal op mijn plek.”
De drive voor sociale impact
Marije is afkomstig uit Friesland en woont met partner en twee tieners in Vught. Ze heeft altijd een sterke drive gehad voor het milieu en om sociale impact te creëren. Haar ervaring begon in Latijns-Amerika. Daar ontmoette ze Nilo, een man die ondanks de harde omstandigheden en tegenslagen in Bolivia zijn eigen naaiatelier oprichtte om in het levensonderhoud van zijn gezin te voorzien en een communityleider was geworden. Marije heeft een klein flesje met een klompje goud dat ze van hem kreeg: „Dat is een blijvende herinnering en inspiratie aan de kracht die mensen in zich hebben en hen in staat stelt nieuwe oplossingen te vinden.”