Van het pluche – Blog

0
801

De stad is wel zo’n beetje klaar met de ‘Expeditie Eindhoven, iedereen mee’, het credo van het gemeentebestuur in de afgelopen vier jaar. Onder aanvoering van PvdA, SP, D66 en GroenLinks lijkt Eindhoven de weg aardig kwijt te zijn geraakt. De expeditie leidde nergens toe, hooguit het financiële bos in waar het batig saldo verdampte en de gemeente armlastig en behoeftig achterbleef.

De donkerrode coalitie was grenzeloos ambitieus en iedereen weet dat daar waar geen grenzen worden gesteld al gauw de chaos regeert.
De rekening hiervoor is nu bij D66 neergelegd. Winnaars van de raadsverkiezingen VVD en GroenLinks hebben elkaar gevonden, met CDA én PvdA. Zij willen samen verder bouwen aan het Eindhoven van de toekomst. Da’s een hard gelag voor D66-wethouder Mary-Ann Schreurs die nog graag vier jaar was doorgegaan op de haar welbekende en onnavolgbare voet. In de onterechte veronderstelling dat de stad haar hard nodig heeft, ging ze voor een vierde termijn.

De chemie in het laatste college ontbrak echter waardoor de bestuurlijke collega’s concluderen dat haar houdbaarheidsdatum ruimschoots is overschreden.
Eindhoven wil vooruit en niet via allerlei omwegen worden gedwongen om het doel te bereiken. Aan ongeleide projectielen is geen behoefte. Dat is er wel aan vertrouwen en teamspirit, concluderen de informateuren Onno Hoes (VVD) en Roel van Gurp (GL). De grote wens is om het anders te gaan doen en vooral beter. Dat klinkt als een bewuste afrekening met het recente beleid.
Volgens het ED wil inmiddels ook haar eigen partij van de voorvrouw af. Indachtig het zetelverlies vindt D66 het na negen jaar Schreurs op het pluche welletjes geweest. De commissie die daarover advies moet uitbrengen aan de leden van de Eindhovense afdeling vindt het tijd voor een nieuw gezicht.  Voortschrijdend inzicht, zullen we dat maar noemen. Beetje laat, maar toch.

En nu? Ga nou nog maar eens vier jaar oppositie voeren in de gemeenteraad voor de partij die je het spreekwoordelijke mes in de rug steekt. En zo komt er een einde aan een tijdperk, vooral van frustratie in de stad. Misschien dat de Stichting Cultuur Eindhoven nog plek heeft voor een ambitieuze bestuurster. Ook daar werken ze volop aan het welzijn en de welvaart van alle Eindhovenaren. Op het verkeersbeleid hebben ze gelukkig geen invloed.

Nog niet…

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine