De gemeente Eindhoven wil graag een congrescentrum. Burgemeester Jorritsma wil een congrescentrum. Die wens uitte hij al snel na zijn aantreden. De Brainportregio verdient namelijk een volwaardig en serieus congrescentrum, liefst van internationale allure. Voor grote bijeenkomsten en presentaties. Waar overheid en bedrijfsleven in China mee voor de dag kunnen komen.

Eindhoven barst van de congreslocaties. Er is zelfs sprake van een groot aanbod. Internet biedt een overzicht van de vele mogelijkheden (in de regio), waaronder: Evoluon, Igluu, Van der Valk Hotel, NH Hotels, Inntel Hotels, Gele Kegels Meeting Center, Aristo, Pullman Hotel, Club C, Koningshof, Conferentiecentrum, Philips Stadion, Muziekgebouw, BCN, High Tech Campus, TU/e.

De gemeente betaalt vooralsnog geen cent aan een nieuw, eigentijds en modern congrescentrum. De rekening is voor het bedrijfsleven. In het verleden is bij herhaling de mogelijkheid onderzocht. Vaak ging het om een multifunctioneel complex waar vanwege de commerciële haalbaarheid  ook beurzen konden of moesten worden gehouden. Met een flexibele vloeroppervlakte van minimaal 10.000 vierkante meter.

Dat was de les van het huidige Beursgebouw in Eindhoven, dat met 7.500 vierkante meter eigenlijk al na de oplevering te klein was. Na 29 jaar sluit het Beursgebouw. Dan heeft het zijn waarde ruimschoots bewezen. Het staat er namelijk al achttien jaar langer dan de bedoeling was. Bovendien: de koek is op, het vat is leeg.

Er is nauwelijks nog een markt voor beurzen hier. Eindhoven is geen beurzenstad. Heeft geen traditie op dat vlak. En eerlijk is eerlijk, het grootste succes van het Beursgebouw waren de Huishoudbeurs en alle dancefeesten. Een enkel memorabel concert (Joe Cocker?). Wonen en leven in Stijl. De Onderwijsbeurs. De Bedrijven Cognac Dagen. Het Concert Carnavalesk. Er is niemand die een traan laat om de sluiting. Zelfs directeur Chris Aelberts niet. Hij vindt het onderhand welletjes.

Terug naar het congrescentrum. Een nieuw beurs annex congrescentrum wordt als mogelijkheid genoemd binnen alle (Brainport-)plannen voor de ‘Internationale knoop XL’ oftewel de herontwikkeling van het stationsgebied. De vraag is nu of er überhaupt behoefte aan is. Dat gaat blijken. Als het bedrijfsleven en masse de buidel trekt: ja. Blijft het oorverdovend stil: nee. Ik denk dat het congrescentrum er niet komt.   

Hans Matheeuwsen
Uitgever/hoofdredacteur FRITS Magazine