Aan Koningshof in Veldhoven hebben we niet genoeg. Sinds jaar en dag hét grote, representatieve en volwaardige regionale congrescentrum. Brainport waardig. Van heinde en verre komt men er voor ontmoeting en contact. Zakelijk, sportief en familiair. Prachtig gesitueerd en goed bereikbaar. Ga denkbeeldig boven Brainport ‘hangen’ en de locatie ligt hartstikke centraal. En voor de liefhebbers: in Hoogeloon, Deurne en Heeze is er in totaal ook nog eens plaats voor in totaal bijna 1000 congresadepten.

Zijn we rond NS-station Eindhoven Centraal bijna verlost van de foeilelijke blokkendoos, Beursgebouw genaamd, en de gemeentelijke congresmachinerie is meteen van slag. Onderzoek werd ingezet om aan te tonen dat er een nieuw congrescentrum móet komen. Commerciële partijen gingen cijferen en maar liefst drie perfecte locaties rollen uit de printer. 

Elysion (‘waar eeuwig de lente heerst’, aldus de Griek in mij ) wint en mag verrijzen bij van der Valk aan de Aalsterweg. Tenminste, als het aan wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) ligt. De toekan kan krassen en kwaken van plezier. Met een beetje geluk komt er 7 miljoen euro rijkssteun mee om het prestige-object financieel haalbaar te maken. Een binnenstedelijke projectontwikkelaar laat desalniettemin weten vrolijk door te gaan met de voorbereiding van óók een congress facility, genaamd The Dutch Mountains. Vlakbij de Fellenoord aan de oevers van de Dommel, op loopafstand van de binnenstad. Je kunt er straks met minstens 1000 man genoeglijk congresseren. Over automobiele bereikbaarheid hebben we het maar even niet.     

Het aardige aan de vondst van van der Valk is de naam: naast het Evoluon nu ook een Elysion, dat klinkt origineel. Om vanwege een leuke naam de Genneper Parken bloot te stellen aan  aantasting van het broze groene milieu gaat echter wel ver voor een beetje congresliefde. Zélfs niet indien er 1500 deelnemers gelijktijdig in hun congresmapje kunnen snuffelen nadat ze per elektrische shuttle-bus worden getransporteerd van, en na mogelijk goede nachtrust weer terug naar, Eindhoven Airport. Met dit florissante beeld ziet van der Valk-baas Polman de zonnige toekomst van zijn horeca-topper met nog meer vertrouwen tegemoet.

De gemeenteraad moet nog maar een congresje doen alvorens groen licht te geven aan een vervolg op onbezonnen euforie. Rondom de stad valt er meer dan genoeg te congresseren. In de binnenstad, centraal, met verlevendiging alom. Dáár hoort meer  reuring en ontmoeting. En die komt er niet vanzelf. Dát vraagt om publieke besturing én investering.