PSV spint garen bij het verlies van Ajax deze week. Na zondag, wanneer Ajax uit speelt tegen AZ, kan de wereld er helemaal anders uitzien voor de Eindhovenaren. Vermits er gewonnen wordt in Rotterdam natuurlijk. PSV speelt uit tegen Feyenoord… De club heeft het altijd moeilijk in de Kuip, zelfs wanneer de selectie in topvorm verkeert, waar het fanatieke thuispubliek een factor van betekenis kan zijn.

Van het feit dat Ajax zich niet kwalificeerde voor overwintering in de CL is in de Frederiklaan ongetwijfeld met opluchting kennis genomen. De Amsterdammers lopen financieel namelijk hard en ver weg van de rest in de Eredivise, inclusief PSV. Het gat dreigde zo goed als onoverbrugbaar te worden. Waardoor Ajax het ‘Bayern München’ van Nederland wordt. Financieel top, sportief onverslaanbaar. Elk jaar opnieuw kampioen.

Een paar resultaten van Ajax in vorig seizoen op een rij. De omzet verdubbelde van 93 naar 199,5 mln. De kosten stegen van 60 naar 165 mln (toename salaris-, premie- en wedstrijdkosten). De winst was 34 mln. Opbrengst transfers was 72,6 mln. Het saldo op de bank was 62 mln en het eigen vermogen steeg naar 210 mln. En daar zijn inmiddels de nodige vele tientallen miljoenen (transfers De Jong en De Ligt, opnieuw deelname aan de CL) bijgekomen.

In dezelfde periode nam de omzet van PSV toe van 62 naar 96,6 mln, o.a. door deelname aan de CL. De kosten stegen daardoor ook van 70 naar 84 mln. De nettowinst was 4,6 mln. Dat was de hoogste nettowinst in tien jaar! Op de transfers maakte PSV 4,5 miljoen verlies. Het saldo op de bank was 13,4 mln. Het eigen vermogen bedroeg 40 mln. Daarna is onder andere Lozano verkocht. PSV haalde de groepsfase van de CL niet. Deelname aan de Europa League levert enige miljoenen op.

Conclusie: in een paar jaar tijd is Ajax financieel minimaal tweemaal, maar op sommige punten zelfs vier- tot vijfmaal zo groot geworden als PSV. Ajax wil structureel tot de top-16 in Europa behoren, PSV tot de top-32. Beide willen elk jaar kampioen worden. Gezonde ambitie. Ajax is inmiddels een koopclub geworden, PSV leidt zoveel mogelijk spelers zelf op. Die rollen waren ooit omgedraaid. PSV heeft fors geïnvesteerd in de jeugdopleiding en trainingscomplex de Herdgang. AZ onderscheidt zich inmiddels ook op dit terrein.

Om Ajax niet definitief uit het oog te verliezen, moet PSV kampioen worden. Maar de ambitie is ondertussen bijgesteld, de tweede plek lijkt het hoogst haalbare dit seizoen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Verliest Ajax en wint PSV zondag dan kan de club voorzichtig optimistisch de winterstop in. En kan de reparatie van de schade beginnen. De bal is rond, én bovendien is Ibi terug?            

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine