Wanneer breekt het moment aan dat we eens niet met z’n allen achter elkaar aan hijgen en ons een moment verdiepen in oorzaak en gevolg van zaken? Gewoon eerst even uitzoeken hoe het zit. Dat geldt vooral voor politieke partijen die enerzijds graag als moreel kompas dienen maar anderzijds willens en wetens ‘nepnieuws’ gebruiken ter meerdere eer en glorie van zichzelf. En dan betreft het ook nog eens carnaval.

Wat is er gebeurd? Een groepke rondom ex-stadsprins Kees Retera leek het met de optocht een hilarisch idee om als ‘Blokkeerfriezen’ op pad te gaan, gehuld in shirtjes van voetbalclub Heerenveen en gewapend met plastic dranghekken en bladblazers. Wat blokkeerden zij? Het vertrek van weerman Piet Paulusma bij SBS6, getuige de slogan: ‘SBS6 zonder Piet accepteren wij niet!!’ Velen weten dat Piet Paulusma al jaren carnaval viert in Lampegat.

John Jorritsma, Fries van geboorte, kon er de humor wel van inzien en deed een moment de sjerp van Keesje om. Hij vond het zelfs zo grappig dat hij een foto hiervan op Twitter zette met de tekst: ‘Burgemeester verloochent zijn roots niet’. En u raadt het al: nu ook voor de gemeenteraad het kortstondige carnavalsreces voorbij is, is het weer tijd voor de nodige profilering, er komen per slot van rekening verkiezingen aan, en dus: kritische raadsvragen!

Want het past ‘Johnny-boy’ niet om als ‘blokkeer-fries’ rond te paraderen terwijl in Eindhoven half november rellen uitbraken rondom het protest tegen Zwarte Piet. Waren het niet Friezen die een jaar eerder de demonstranten tegen Zwarte Piet de toegang blokkeerden tot Dokkum? En was het juist niet de burgemeester die een onderzoek startte naar de stimulerende rol van twee raadsleden bij de rellen in Eindhoven? Schande mijnheer Jorritsma!

Een en ander heeft niets, maar dan ook helemaal niets met elkaar te maken. Maar goed: de hoax is geboren. Online buitelen media over elkaar heen om een nieuwe dimensie toe te voegen aan deze open zenuw in de Nederlandse samenleving. Zonder zelf na te vragen hoe de vork precies in de steel zit. Maar het zijn vooral de raadsfracties die beter zouden moeten weten. Maar ja, er staat nog een rekening open. En in Lampegat wordt nu eenmaal geen enkel feest zó serieus genomen als carnaval.       

Hans Matheeuwsen
Uitgever/hoofdredacteur FRITS Magazine