Bij de tijd! – Blog

0
694

Als PSV-supporter moet je tegenwoordig wat over hebben voor je club. Tot en met vorig seizoen konden we zonder enige belemmering de hele thuiswedstrijd beleven. Hetgeen overigens niet altijd een onverdeeld genoegen was. De tactiek van coach Cocu is meestal niet de mijne. Ik houd niet zo van dat behoudende. Van het wisselen van een aanvaller voor een verdediger, vaak de vijfde (!), om te voorkomen dat de tegenstander alsnog langszij komt, of wint. Ik ben van het aanvallen, druk zetten en balbezit, maar wel vooruit voetballen en niet eindeloos balletje breed of terug.
Desondanks is het de nieuwe trend in het Philips Stadion om de openingsfase te moeten missen en zelfs het enige doelpunt van wedstrijd, zoals afgelopen zondag. De nieuwe toegangspoorten belemmeren een snelle verwerking van de massa. Ik was gewend om een minuut of twintig voor de wedstrijd te verschijnen in de Mathildelaan en zat ik uiterlijk een kwartier later op mijn plek. Want wat moet ik een uur of drie kwartier voor de wedstrijd in het stadion doen? Niets. Dus is de routing naar de wedstrijd als gevolg van veel ervaring efficiënt uitgestippeld. Vijf minuten voor aanvang in het stadion zijn, is voor mij ruim op tijd.
De beperkte verblijfsduur van veel supporters leverde kennelijk niet veel op. Daar heeft PSV nu iets op gevonden. Een nieuw, helemaal up-to-date elektronisch toegangssysteem waar je je clubkaart een seconde voor moet houden. Dat is iets langer dan gewend (lees: minder efficiënt), dus luidt het paard achter de PSV-wagen: ‘Kom op tijd!’
De vraag is: hoeveel eerder is op tijd? We hebben zondag geteld dat het gemiddeld zes seconden duurt voordat iemand door het poortje is. Dat is 5 personen per halve minuut, 10 per minuut, 100 per tien minuten, 300 in een half uur. En via ‘mijn’ poortje moeten de bezoekers van de vakken S, SS en TT naar binnen.
Laat ik voorzichtig stellen dat van de in totaal 36.500 zitplaatsen in het Philips Stadion er 9.000 zich op de Noordtribune bevinden, verdeeld over 12 gelijkwaardige en 2 grotere vakken. Naar schatting 8.800 fans moeten door twaalf poortjes naar binnen. De rest zit in businessrooms en heeft toegang via een aparte deur. Dat zijn gemiddeld 733(,33) mensen per poortje maal 6 seconden = 73,5 minuten. Één uur en bijna een kwartier (!) duurt de verwerking van de supportersstroom via elk poortje voordat de Noordtribune vol zit.
Ergo: de eerste PSV-fans dienen zich zo’n 75 minuten voor de wedstrijd te melden aan de ingang. De rest moet liefst opeenvolgend en achter elkaar zonder gaten, hiaten en haperingen naar binnen om niets te hoeven missen van de wedstrijd.
Het wachten is nu op een nieuwe clubkaart waarop precies staat hoe laat ik word verwacht. Als tegenprestatie eis ik dat de Philips Harmonie weer gaat optreden voorafgaand aan de wedstrijd èn in de rust. Misschien dat ook Willy van der Kuijlen genegen is zijn voetbalschoenen weer aan te trekken?
Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine