Bij de oplevering, in de ‘80-er jaren van de vorige eeuw was het meteen al véél meer dan een ’gewoon’ kantoor. Het prachtige kantoor van ASML in Veldhoven. Een eye-catcher, dé representatieve entrée voor de hele wijk. Dat was het. En nou moet het tegen de vlakte. Althans, als het aan de bouwbonzen van de toonaangevende IT-company ligt. Wegens ruimtegebrek, natuurlijk. Nóg meer knappe koppen zijn er nodig om Veldhovens’ industriële trots in volle vaart verder vooruit te jagen op de héél véél wafers vragende wereldmarkt. Die vele ingenieurs hebben ook recht op een werkplek.

En terecht: we profiteren er uiteindelijk allemaal van. Hartelijke steun voor ASML’s expansiedrift. Booming Brainport: daar houden we van.

Het slechtste wat ‘ons’ nu evenwel kan overkomen is dat wilde economische groei prevaleert boven noodzakelijk behoud van industrieel erfgoed. Als argument wordt onder meer gebruikt dat het gebouw ‘op’ is. Het is nauwelijks nog functioneel en bezet een riante plek binnen de beperkte ruimtelijke mogelijkheden die de omgeving biedt. Alles is wel zo’n beetje vol aan de Poot van Metz.

De trots droop er vanaf ten tijde van de ingebruikname. Aan de Poort der Kempen, waarmee Veldhoven zich zo graag afficheert, ging de startup avant la lettre, van aquit. Vanuit Strijp-R verder westwaarts, de vooruitgang in de Eindhovense suburb tegemoet.

De Veldhovenaren, indertijd blij met de komst van de uitvinders naar de lege kavel, zullen ook nu niet ‘op hun poot’ spelen.

Waarom de Eindhovense Bunker niet als voorbeeld genomen? De onderbouw van het imposante gebouw bij de TU/e blijft iconisch terwijl noodzakelijke uitbreiding ‘in de lucht’, zo hoog als maar kan, plaatsvindt.

Het is de vraag is of vroede vaderen van Veldhoven dergelijke perspectieven op hun netvlies hebben staan. Die zijn immers zó blij dat ASML als vestigingsplaats hun stadje op het briefpapier heeft vermeld, dat zij weinig ondernemen om de gigant ook maar één strobreed in de weg te leggen. Zelfs ten koste van één van de weinige spraakmakende gebouwen in de wijk Meerveldhoven. Dorp met overigens een rijke industriële traditie, waarvan nu weer minder zichtbaar wordt. De Meerveldhovenaren zullen in pakweg 2092 nóóit met trots naar ‘het fabriekje’ van de grootste industriële motor van deze eeuw kunnen wandelen. Terwijl er met gemak het gehele ASML Experience Center in ondergebracht zou kunnen worden. Voor ‘het’ publiek toegankelijk. Gemiste kans.