‘Als je niet tegen wat overlast kunt, moet je niet in ‘t centrum gaan wonen!’ – Blog

0
760

Vooropgesteld: ik ben bevooroordeeld want ik hou van muziek en woon middenin de binnenstad van Eindhoven. Ik ben daar heel bewust gaan wonen: ik hou van reuring, gezelligheid en leven om mij heen en dan is de binnenstad een prima plek om te vertoeven.
Ik heb mij afgelopen weekend verbaasd over de bezwaren tegen een dancefeestje in de stadstuin van Grand Café Berlage op de Kleine Berg. Dat was een straat waar je pak ‘m beet een jaar of tien, vijftien geleden nog niet dood gevonden wilde worden. Inmiddels is de Kleine Berg – mede door een aantal ambitieuze ondernemers – verworden tot dé trendy plek van Eindhoven. Met een mengelmoes van restaurants, cafés en leuke winkeltjes. Waar automobilisten, fietsers en voetgangers door elkaar heen hun weg vinden. Waar op terrassen altijd gezelligheid heerst. Net zoals de hele binnenstad van Eindhoven de laatste jaren een boost heeft gehad. Niet in de laatste plaats door gedurfde initiatieven van ondernemers in de horeca, toch al niet de meest stabiele bedrijfstak. De Kleine Berg is inmiddels een sieraad voor deze stad.

Buurtbewoners in De Bergen waren niet zo blij met het dancefeestje van afgelopen zaterdag. Voor aanvang werd gedreigd ‘dat de stekker eruit zou gaan’ en al om half negen (!) stonden buurtbewoners met de politie voor de ingang van Berlage. Dat overigens over alle vereiste vergunningen beschikte.
Wat is dat toch met de combi evenementen en binnenstad? Het lijkt wel een haat-liefde verhouding! Horecazaken hebben, mits hun locatie dat toelaat, recht op vijf of zes bijzondere evenementen per jaar. Het is hen niet kwalijk te nemen dat ze daar gebruik van maken. ‘Rock & roll’ en ‘blues’ op het Wilhelminaplein, een dancefeestje bij Berlage, jaarlijks een modeweekend. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet in een stadscentrum gaan wonen. Ga dan lekker naar Meerhoven of Brandevoort, waar je ‘s avonds een speld kunt horen vallen. Maar mij bekruipt steeds vaker het gevoel dat De Bergen geregeerd worden door van die geitenwollensokkentypes die overal tégen zijn. Gewoon tégen. Omdat ze tégen zijn. Een hotel in de Bergen? We zijn tégen! Een nieuwe horecazaak met weer een terras? Tégen! Toegegeven, ik oordeel wat kort door de bocht, maar zo voelt het wel.
Een bewoner boven een modezaak vroeg eens aan de uitbaatster van een restaurant aan de overzijde van de straat of zij haar gasten op het terras kon vragen wat zachter te praten. Had-ie last van. Tijdens het laatste modeweekend kwam in de Bergstraat ‘s middags al het verzoek of de muziek – die de mannequins op de catwalk begeleidde – uit kon. Had men last van. Ga ook eens praten met de horecabazen op het Wilhelminaplein. Die worden er gèk van. Fraai ook, die dichtgetimmerde panden op het plein. Maar de omwonenden zijn tegen meer horeca! En zo ken ik talloze voorbeelden.
Ik woon nu ruim acht jaar in de binnenstad en nog steeds word ik iedere vrijdag- en zaterdagnacht even na vier uur wakker van lallende en schreeuwende stappers die van het Stratumseind komen en terug lopen naar hun geparkeerde auto’s in mijn straat. Inderdaad: ik slaap met het raam wagenwijd open. Ik maak er geen punt van: had ik maar niet in de binnenstad moeten gaan wonen. Als de wind mijn kant op staat, kan ik op mijn balkon Guus Meeuwis horen zingen in het Philips Stadion. En dan heb ik het nog niet over het effect van carnaval, Koningsdag en een kampioensfeest van PSV.
Komend weekend is zaterdag op het Stadhuisplein het dance-event ‘Sneakers in de Stad’. En zondag een Levenslied-festival. Ik woon daar nog geen honderd meter vandaan. Door de weerkaatsende werking van de hoogbouw van het Stadskantoor en de gebouwen op de Paradijslaan betekent dat een heel weekend lang geluidsoverlast. Van één uur ‘s middags tot één uur ‘s nachts. Maar geen vezel in mijn lijf die er aan denkt om bezwaar te gaan maken, om met de buurt actie te gaan voeren of om de stekker er maar uit te trekken. Ik geniet ervan, want ik hou van deze binnenstad waarin eindelijk vanalles gebeurt. Eigenlijk hoop ik stiekem dat de wind richting De Bergen staat. Kunnen ze daar ook een beetje meegenieten van het leven in de grote stad!
Eddy Jansen
freelance journalist en redactioneel medewerker van FRITS Magazine