Ad’s requiem – Blog

0
705

In een toepasselijke concertsetting nam Eindhoven vorige week in het Klokgebouw afscheid van componist, dirigent en creatief denker Ad Maas. Hij overleed donderdagochtend 6 juli aan de gevolgen van longkanker. Hiermee verloor de stad opnieuw een van zijn iconen. Ad werd slechts 67 jaar.
Met zijn onverwachte vertrek naar het licht was hij ons allemaal voor. Er stond nog een laatste interview met FRITS gepland voor het oktober-nummer. Dat wordt ‘gewoon’ gepubliceerd want Marjolein van Hoof sprak Ad acht dagen voor zijn overlijden. Het zal tevens dienen als affiche voor zijn requiem dat op 28 oktober wordt uitgevoerd in de Catharinakerk. Ad had de voltooiing zo lang mogelijk uitgesteld. De laatste twee noten van het Diës Irae voegde hij pas op het allerlaatste moment toe in de veronderstelling dat zijn laatste hand de definitieve bevestiging van zijn aangekondigde dood betekende.
Voor Ad was de uitdaging van het leven, dus ook voor de muziek, het ontdekken van het nieuwe en dat proberen toe te passen. Veel Eindhovenaren weten niet dat Ad vrijmetselaar was en lid van de loge Rosa Alba, hoewel hij geen fanatiek bezoeker was van de tempel in de Potgieterstraat, zowat bij hem om de hoek. Maar als zodanig geloofde hij in een hoog of hoger beginsel. Wat dat precies is, behoorde slechts Ad toe. Alleen zijn broeders en naasten weten misschien hoe ver zijn spiritualiteit precies reikte.
Doel van de vrijmetselaar is om een beter mens te worden, in relatie tot zichzelf, de mensen om hem heen en de wereld. Bij Ad vertaalde dat zich in zijn passie voor muziek en voor alle mensen die deze uitvoerden. De passie dreef hem voort, op zoek en op weg naar nieuwe uitdagingen. Zijn mens-zijn bracht Ad ver en veel. Moge hij nog lang voortleven in de harten en oren van iedereen die hem of zijn muziek lief had en kende. En komt allen naar de Catharinakerk op 28 oktober voor de viering van Ad’s muziek en het leven door stil te staan bij zijn dood.
Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur
(Met dank aan Peter Tops/Topspotting voor de foto)