Afl. 18: Anne-Marie Snijderssecretaris van De Zonnebloem, regio Eindhoven
Tekst: Bart Assies | Foto: Ruud Balk
Twaalf jaar geleden was ik bij de apotheek. Ik moest even wachten en zag daar toen een foldertje van De Zonnebloem liggen. Ik was al een tijdje op zoek naar vrijwilligerswerk en dit leek me leuk. Ik wilde wat meer maatschappelijk betrokken zijn, écht iets doen! De Zonnebloem kende ik uit de enthousiaste verhalen van mijn oma. Dus ik belde het nummer dat in de folder vermeld stond en kreeg de voorzitter van Regio Eindhoven te spreken. Even later was ik secretaris van het regiobestuur – dat ging heel snel! Ik wist toen nauwelijks wat De Zonnebloem nog meer deed dan het organiseren van thuisbezoeken voor mensen met een lichamelijke beperking, maar dat spijkerde ik in korte tijd bij.
In Nederland leven circa 1,3 miljoen volwassenen met een lichamelijke beperking en onze organisatie, officieel ‘Nationale Vereniging De Zonnebloem’ genaamd, zet zich al ruim 75 jaar in voor een samenleving waarin ook zij ‘zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen’, zoals op onze website te lezen staat. Wij organiseren landelijke bewustwordingscampagnes over een toegankelijker Nederland en bieden hulp aan bedrijven om rolstoelvriendelijker te worden. Maar onze corebusiness is de één-op-één begeleiding van mensen met een lichamelijke beperking door ouderdom, ziekte of een handicap, waarbij het uitdrukkelijk gaat om een lichamelijke beperking. Het doel is om te voorkomen zij aan de zijlijn komen te staan. Onze doelgroep bestaat uit mensen achttien jaar en ouder die door een lichamelijke beperking in een! sociaal isolement dreigen te raken.
De Zonnebloem is één van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland, met afdelingen in het hele land. Regio Eindhoven is zo’n afdeling, met ruim vierhonderd deelnemers en ongeveer negentig vrijwilligers. Naast de één-op-één begeleiding organiseren we jaarlijks een paar grote evenementen voor de hele regio Eindhoven en kleinere activiteiten op stadsdeelniveau: Woensel-Noordwest, Woensel-Noordoost, Woensel-Zuid, Tongelre, Stratum, Gestel en Strijp. Enkele stadsdelen zijn autonoom en hebben een eigen bestuur, maar de meeste vallen sinds vorig jaar onder het regiobestuur. Verder hebben we een jongerenafdeling, De Zonnebloem Actief, waarbij ik nauw betrokken ben. Deze zet zich in voor mensen tussen de achttien en 55 jaar. Dat ik bij dit vrijwilligerswerk terecht kwam, is misschien niet zo gek gezien mijn achtergrond. Ik heb Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht gestudeerd, en ben lang in die branche werkzaam geweest.
Wat voor evenementen we organiseren? Nou, vorig jaar was ons 75-jarig jubileum. Vanuit de regio hadden we daarvoor een potje gereserveerd om eens extra uit te kunnen pakken. Kroon op de activiteiten was een event in Veldhoven, waarbij ook de Commissaris van de Koning aanwezig was. Het was een revue met begeleidende muziek in Theater de Schalm, waar 350 van onze deelnemers te gast waren. Op het programma stond ‘Een reis door de tijd met De Zonnebloem’: hoe de vereniging ontstond uit een programma voor zieken dat in 1949 startte bij Radio Herrijzend Nederland; hoe in 1985 een aangepast hotelschip in gebruik werd genomen, speciaal voor vakantiereizen met zieken en gehandicapten; hoe in 2006 een nieuw schip te water werd gelaten, zodat jaarlijks een kleine drieduizend mensen met een lichamelijke beperking van een fijne vakantie kunnen genieten… Alle hoogtepunten uit de geschiedenis van de vereniging passeerden de revue. Het programma werd gepresenteerd door Joke de Kruijf, die we kennen van de musical Phantom of the Opera.
Er worden natuurlijk ook veel kleine evenementen georganiseerd. Bij De Zonnebloem Actief is dit ongeveer één per maand. We werken veel samen met bedrijven; dat gaat heel goed. De bedrijven zien het vaak als een invulling van hun maatschappelijke taak en bieden ons een evenement aan, waaraan hun werknemers kunnen meedoen als vrijwilliger. Onze deelnemers zijn dan te gast. De Zonnebloem biedt veel mogelijkheden voor MVO-projecten (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) van bedrijven. Medewerkers kunnen één of meer dagdelen vrijwilligerswerk komen doen, waarmee een bedrijf zijn maatschappelijke betrokkenheid kan vormgeven.
Zo hebben we vorig jaar maar liefst drie dagen samen met DOMUSDELA een programma gedraaid tijdens GLOW. Vrijwilligers van DOMUSDELA hebben toen een wandeling met onze deelnemers gemaakt, en als
afsluiting was er een uitgebreid stamppotbuffet in het restaurant in Mariënhage aan de Kanaalstraat. Iedere avond was er plaats voor 45 deelnemers. Ik maakte een praatje met een van die vrijwilligers. Zij vertelde me dat ze er eigenlijk nog nooit bij had stilgestaan met hoeveel beperkingen iemand in een rolstoel te maken heeft: obstakels als stoepranden, deurkrukken die te hoog zitten, ga zo maar door. Deze avond bij GLOW was echt een eyeopener voor haar. Ze vond het heel leuk om te doen. En ik krijg meer van zulke reacties. De meeste mensen vinden het heel inspirerend om zo’n middag of avond vrijwilligerswerk te doen! Ze zien dan pas hoe zelfredzaam deze mensen vaak zijn. We vergeten nogal eens hoe afhankelijk mensen met een handicap van hun omgeving zijn, en hoe zwaar dat voor mantelzorgers kan zijn. Voor onze deelnemers is zo’n uitje echt iets waar ze naar uitkijken. Zij vinden het fijn dat ze iets kunnen ondernemen waarbij ze even geen beroep hoeven te doen op hun naaste omgeving. Het geeft hen een gevoel van onafhankelijkheid en het ontlast de mantelzorg.
Niet alleen DOMUSDELA, maar ook andere bedrijven doen enthousiast mee. DLL sponsort De Zonnebloem Actief en i-Team Global sponsort door twee keer per jaar een liefdadigheidsdiner te organiseren
voor vijf goede doelen, waaronder De Zonnebloem. Steeds meer bedrijven bieden ons een evenement aan waarbij zij een locatie en vrijwilligers organiseren; het past in hun MVO-programma’s. Wij kunnen daardoor mooie activiteiten blijven organiseren voor onze deelnemers. Zo is ASML kort geleden met een aantal van onze deelnemers naar preHistorisch Dorp Eindhoven geweest en Tuincentrum Coppelmans in Nuenen had tijdens de kersttijd een aantal deelnemers op bezoek samen met vrijwilligers van Philips. Beide evenementen waren georganiseerd door Samen voor de Regio. En vergeet Itility op Flight Forum niet! Zij organiseren twee keer per jaar een uitgebreid diner voor 35 van onze deelnemers.
Onze jongerenafdeling Actief doet veel dingen waar de deelnemers in kunnen participeren, zoals de spectaculaire Boomkruinwandeling. Met een rolstoel op een hoogte van tien meter letterlijk tussen de boomtoppen in Goirle. Het was sensationeel, iedereen genoot. Het motto van De Zonnebloem is niet voor niets ‘Niet denken in problemen maar in oplossingen!’ Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. De activiteiten die georganiseerd worden door de regio of met behulp van bedrijven zijn meestal kosteloos voor onze deelnemers. Soms wordt er een kleine bijdrage gevraagd.
Wat de komende tijd op het programma staat? Binnenkort, op 28 februari om precies te zijn, hebben we een carnavalsbingo met een bezoek van de Eindhovense stadsprins en zijn gevolg. Dit vindt
plaats in het Trefpunt. Eind februari gaat een aantal deelnemers op bezoek bij het PSV Museum, waar ze een rondleiding met lunch krijgen aangeboden door EVOLF Vermogensadvies, en eind maart
gaan er zestig deelnemers eten bij VMBO Olympia. Voor ons zijn dit soort initiatieven heel fijn omdat we zo met relatief weinig vrijwilligers een uitgebreid en gevarieerd programma kunnen bieden.
Onze belangrijkste activiteit, bij de ouderen, blijft echter de één-op-één begeleiding van mensen met een beperking om te zorgen dat zij betrokken blijven bij de maatschappij en niet vereenzamen. Onze vrijwilligers gaan gemiddeld eens in de drie weken bij een deelnemer op visite. Het is niet de bedoeling dat zij dan huishoudelijke taken op zich nemen. Het gaat erom samen echt iets leuks en feestelijks te doen. Het motto is hier: blijf niet achter de geraniums zitten, maar trek eropuit, als dat even kan. Wat dit werk extra aantrekkelijk maakt voor de vrijwilliger is dat je zelf je tijd in kunt delen en initiatieven kunt ontplooien. Je bent niet gebonden aan een vast tijdstip of bezigheid.
Mijn taak bestaat grotendeels uit het bijhouden van de administratie en het onderhouden van contacten met bedrijven. Wat sponsorwerving betreft, helpt het dat De Zonnebloem zo’n degelijke reputatie heeft. We merken dat steeds meer bedrijven geïnteresseerd zijn in wat we te bieden hebben. Het brengt wel veel werk met zich mee – veel meer dan ik aanvankelijk gedacht had. Vergaderen, overleg met het hoofdbestuur in Breda, de begeleiding van vrijwilligers… Soms zegt mijn man: ‘Ben ik nog wel met je getrouwd? Ik zie je nauwelijks meer!’ Maar ik vind het inspirerend om te doen. Het is heel dankbaar werk, vooral omdat wij mensen met een beperking écht iets te bieden hebben.”
Vrijwilliger worden?
Wilt u met uw bedrijf ook iets betekenen voor de
deelnemers en een geslaagde middag hebben, laat dan
een bericht achter op het email-adres:
zonnebloem.ehv@gmail.com
De afdeling neemt dan zo snel mogelijk contact op.