Smullen in Bladel bij het nr-1-restaurant van de regio
Door de fijnproevers in Zuidoost-Brabant werd restaurant Crijns in Bladel tot hun nummer één gekozen. Wij hebben dat uiteraard even gecheckt, en nu weten we waarom. Volg ons naar ‘de negende zaligheid’ in het westen van de Kempen.
Tekst: Ton de Zeeuw | Foto’s: Patrick Meis
Even buiten de dorpskern van Bladel vinden we de gerestaureerde Brabantse langgevelboerderij waarin al negen jaar restaurant Crijns is gevestigd. De eigenaars zijn de veertigers Marc Crijns en Imke Wind, respectievelijk patron-cuisinier en gastvrouw, en zij zijn blij met de uitverkiezing. „Enorm verrast dat we de nummer één van de Metropoolregio zijn geworden. Eervol ook dat zoveel van onze gasten op ons gestemd hebben.”
Op de locatie van restaurant Crijns waren jarenlang horecazaken gevestigd maar van het verleden is weinig meer terug te vinden: een ingrijpende verbouwing leverde een frisse, moderne en lichte nieuwe ruimte op waarin alle houtbetimmeringen van weleer (op de binten en plafondbalken na) werden vervangen door lichtgrijs gesausd stucwerk, een achterwand behangen met gebladerde als van de schilder Rousseau, tafels gedekt met wit linnen, uitstekende zittende fauteuils, lichte gordijnen, en boerderijramen waardoor je het keukenpersoneel aan het werk kunt zien. Naast de menu’s wordt hier elke maand een populair themadiner geserveerd.
Familiekamer
Wij vinden een plekje in de drukbezette zaal – achterin zien we een vrolijk dinerend feestgezelschap in de ‘familiekamer’ – en we nippen aan onze glaasjes smakelijke chardonnay (reserve) uit de Languedoc (Montbiset). Bij een mooi aperitiefgerechtje: krokante crackers van filodeeg met een beetje kerrie, bij luchtig schuim van piccalilly met gemberstroop en wat tabasco. En een bakje gezouten, gekaramelliseerde amandelen ernaast. Smakelijke binnenkomers.
Gevolgd door een mootje op de huid gebakken roodbaars bestrooid met ‘Indische’ seroendeng van fijngehakte, gebruneerde cashewnoten en een beetje kokosrasp. Bij compote („Zeg maar stamp”) en crème van pastinaak en cashew, jus van Thaise tom ka kai en gepekelde eidooier over het geheel geraspt. Wat een mooie smaken bij elkaar!
Er wordt nog maar weer een glaasje van die mooie chardonnay geschonken, op weg naar nog zo’n verrassend gerecht. Romige kruidenrisotto met gebakken champignons, een bolletje roomijs van champignons, crème fraîche, parmezaan, en dungeschaafde rauwe champignon eroverheen. Mooi!
Smeltend
In het glas wordt nu donkerrode zinfandel geschonken (MegaZin) uit Californië: robuust, romig en aanwezig. Bij een bijzonder hoofdgerecht: eend. Niet zomaar een gebakken vogeltje, maar sousvide gegaarde Hollandse eend die daarna door Crijns en zijn talentvolle keukenchef Niels Balke op de huid werd na-gebakken in olijfolie, met op ‘t eind een klont roomboter. Supermals opgediend, bijna smeltend zelfs, en met een cannelloni ernaast van spitskool gevuld met rokerig en zacht plukmengsel van eendenbout en zwarte peper. Verder smeuïge compote van pompoen en abrikoos op couscous, gepofte pompoenpitjes en jus van gevogeltebouillon met raz el hanout-kruiden. En – vooruit dan maar – frietjes met huisgemaakte mayonaise. Grote klasse!
Tot slot een palet kaasjes met zoet garnituur. Onder begeleiding van de chef zelf uitgezocht uit de circa 60 Nederlandse kazen die in de speciale kast zijn opgesteld. Een beleving die wordt gecontinueerd met een keuze uit de ruime selectie open portwijnen. Voor ons een 10 jaar oude Tawny, door Crijns zelf geblend en voorzien van de voor de regio toepasselijke naam Brainport.
Inderdaad, Crijns is een prijswinnaar.
Restaurant Crijns
Sniederslaan 121, 5531 EK Bladel
0497 – 38 89 46
Zo. en ma. gesloten, rest van de week geopend vanaf 17:30 uur.
Parkeerterrein
www.restaurantcrijns.nl