Donderdagmiddag 23 mei jl. is de restauratie van de monumentale landschapstuin op het Landgoed Kasteel Geldrop officieel afgerond. Het hele project heeft vanaf planvorming tot nu ruim zeven jaar in beslag genomen. Het project is uitgevoerd door aannemer VDBH en Gebr. van den Berk. De totale tuinrestauratie heeft circa 1 miljoen euro gekost. De restauratie was noodzakelijk om de landschapstuin toekomstbestendig te maken. Het bomenbestand is verjongd en de vervaagde stijlkenmerken zijn teruggebracht. Zieke bomen zijn gekapt en zaailingen zijn verwijderd. Bestrating, bruggen en beschoeiingen zijn vernieuwd. Ook zijn er stuwen aangebracht om het water langer op het landgoed te kunnen vasthouden.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst waren ook diverse nazaten van de laatste bewoonster van het kasteel, barones van Tuyll van Serooskerken, aanwezig. Jos van Lange, voorzitter van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop, maakte bekend dat oud-Geldroppenaar Pieter van den Hoogenband de nieuwe ambassadeur is van het landgoed. Van den Hoogenband, drievoudig olympisch kampioen zwemmen en chef de mission Olympische Spelen, benadrukte tijdens de bijeenkomst zijn band met Geldrop en het landgoed. Hij komt nog steeds met veel plezier op deze mooie plek, al is hij hier al jaren niet meer woonachtig. Daarom steunt hij het landgoed van harte als ambassadeur.
Gedeputeerde Hagar Roijackers maakte zich in een enthousiast betoog sterk voor het belang van het behoud van het landgoed en overig erfgoed in onze provincie. Aansluitend onthulde ze samen met Pieter van den Hoogenband en burgemeester Jos van Bree een sponsorbord waar alle organisaties en personen op vermeld staan die een financiële bijdrage hebben geleverd. De restauratie is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Geldrop-Mierlo, Waterschap de Dommel en dankzij bijdragen van de stichtingen TBI, Gravin Van Bylandt en ZABAWAS, het Hendrik Mullerfonds, Regiodeal Brainport Eindhoven en vele donateurs. Bovendien staan er ruim 120, veelal particuliere, boomsponsoren op het bord vermeld, wat duidelijk maakt hoe groot de betrokkenheid van de bevolking van Geldrop (en ver daarom heen) bij het landgoed is.
Hoewel door de hevige regenval van de afgelopen tijd het park nog niet volledig toegankelijk is, konden de genodigden tijdens een korte rondleiding toch een indruk krijgen van al het werk dat verzet is en een beeld krijgen van de combinatie van de oude orthogonale structuur met de vernieuwde landschapsstijl. Iedereen werd dan ook van harte uitgenodigd om in de toekomst nog eens langs te komen om te zien hoe de landschapstuin zich ontwikkelt. Landgoed Kasteel Geldrop is gratis toegankelijk voor publiek, zie ook www.kasteelgeldrop.nl