Wat een prachtfeest moet dat gaan worden. Na anderhalf jaar COVID-ellende was er geen al te vrolijke afronding van je tijd aan de middelbare school. Lesuitval, weinig contact en vooral een ongewis perspectief: wat kan en mag er na mijn eindexamen? Gelukkig lonken inmiddels ‘de studies’. Het hoger onderwijs gaat weer open. Zo ook de Eindhovense TU/e die er klaar voor is en kraakheldere duidelijkheid schept over het introductieprogramma.
Volgende week is het zover. Fysiek, op de campus en in de stad. De poort naar wijsheid en wetenschap wordt volledig opengezet. En terecht. Het werd tijd.
Je bent 18 en ziet verlangend uit naar je échte studententijd. Dan zoek je ongetwijfeld onmiddellijk het introfilmpje dat de TU/e online deelt. En je weet dan meteen dat de Nederlandstalige opleidingsentourage die je gewend was in het Voortgezet Onderwijs, definitief tot het verleden behoort. Natuurlijk: tweetaligheid en English stream zijn nagenoeg gemeengoed in de scholen om de hoek, maar het echte werk komt nu pas.
In Hollanditis-Engels wordt je door een serie keurig ogende studenten in vier minuten ‘warm’ gepraat voor het Eindhovense studentenleven. Van Philips tot de Effenaar, alles passeert in no time de revue.
Ongetwijfeld was er alle aanleiding om het Engels tot voertaal te maken in de wereld van science en technology, Brainport waardig. Engels is de lingua franca, daarover kan geen misverstand zijn. En toch komt het gemaakt over. Jonge Nederlandse studenten die al afraffelend the city of Eindhoven swingend over het voetlicht proberen te brengen. ‘Nederlands als het kan en Engels als het moet’ schijnt de slogan te zijn aan de Groene Loper, de straat waaraan de TU/e resideert. Het introductiefilmpje is een schoolvoorbeeld van ‘Engels omdat het kennelijk moet’. Je mag hopen dat deze wervende praat niet als uithangbord geldt voor het gebruik van de eigentijdse, wereldwijd geaccepteerde voertaal aan de universiteit.
Gebruik van je moedertaal betekent passie in de boodschap, wervelende en overtuigende kracht in woorden en een ongedwongen, levensechte houding van de verteller. Een non-native speaker die Engels spreekt: gedragsverandering is meteen zichtbaar. Spontaniteit is ver te zoeken en zinnen lijken tevoorschijn te worden getoverd vanuit een vooraf gedetailleerd uitgestippeld plan.
De aankomende eerstejaarsstudenten laten zich hopelijk niet leiden door Eindhovense stijfheid die in het filmpje wordt gesuggereerd. In real life, the meetings are undoubtedly more relaxed and inspiring. And that is what a student in 2021 desperately needs.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UHH_Nj2e1xU[/embedyt]