In de Hollario feesttent hangt er een aangename, enigszins opgewonden sfeer. Zinderend en sfeervol. In lange rijen, met vaak bijna passende distantie, wordt er reikhalzend uitgekeken naar Bavaria, vers getapt uit één van de volumineuze bierkranen. Het oude normaal is even helemaal nieuw. Kwam het door de feestelijk feeëriek verlichte, chique en tegelijkertijd volkse kermis, dat aanstekelijk werkte? Of was het vanwege de ongehoord heftige plensbui die mens en attracties in één klap klets- en kliedernat maakte en de hele meute saamhorig deed vluchten naar de immense biertent? Met geheel open zijwanden, dat wel, keurig conform RIVM- voorschrift.

Misschien was het de sensatie waarbij iedereen aanvoelde dat er vanavond nóg meer stond te gebeuren.  In de Hollandse voetbaltempel te Amstelredam immers, zou er onder het motto Eendracht maakt Macht strijd geleverd worden tegen een stel Krachtige Krijgers.
Nog onzeker was of de jongens van PSV in Mokum de Johan Cruijff Schaal XXV gingen ophalen. Wie durfde het al hardop te zeggen?

Zeker is dat het een zegen is om je op de zaterdagmiddag ‘van de kermis’ per Openbaar Vervoer vrolijk naar de omgeving van de Eindhovense Flying Pins te spoeden. De  Kennedylaan lijkt daar voor even een allee. Lanen, omzoomd door statige bomen als waren het wuivende palmen. Flanerende lieden alom.

Onderweg, in de Hermes-rood-witte elektrische busbolide uitte  kleinzoon reeds verbazing over het feit dat er zóveel mensen op weg waren naar het feest van suikerspin en botsauto. De meesten verdwenen overigens voortijdig in de drukte van de stad. Én richting Johan Cruijff Arena, als échte ondersteuning van de Rood-Witten. De pret werd er niet minder om, zeker toen eenmaal ‘eendjes vissen’ ( altijd prijs ) en ‘schiettent’ ( altijd prijs ) werden ontwaard.

De Eindhovense kermis trok de afgelopen week 450.000 bezoekers, net zo veel als vòòr COVID-19. Zonder wanklanken.

Ajax werd op eigen terrein afgestraft. PSV bleef aan kop in deze jaarlijkse sportieve opener van het voetbalseizoen.

Kermis en voetbal: loten aan dezelfde volksboom. Van iedereen, voor iedereen en van alle tijden. Toevallig kwam het samen in mijn Eindhovense zomeravondagenda. Zomaar.

COVID-19 heeft ons allen veel narigheid opgeleverd. De sfeer die afgelopen zaterdag in de stad waarneembaar was, is om te koesteren. Verwachtingsvol en relaxed. Misschien dat burgemeester Jorritsma dat in zijn achterhoofd wil laten meewegen mocht hij overwegen caféhouders aan het Stratumseind te beboeten omdat zij diezelfde avond de televisie aan hadden staan…. Nou vraag ik je.