Afgelopen woensdag werd het protestbord geplaatst op een plek die ‘APVproof’ was. Het mocht zowaar. De avond daarop was het bord toch al foetsie, verdwenen. Neergehaald door fastfoodfreaks misschien? Vreetschuren in plaats van een aangename entree naar wat ooit een ‘kleine heerlijkheid’ was: Zeelst. Een verbeten strijd speelt zich af tegen de mogelijke komst van een KFC én een Domino’s Pizza.

Op een postzegeltje langs de Poot van Metz, daar zien de plannenmakers graag dat de buckets en pizza’s gaan schuiven over de afgiftebalies van de drive-thru’s. Met als bouwkundig toetje een voor het publiek toegankelijke uitkijktoren van 20 meter hoog. De iconische 70m hoge Hovenring valt er nog nét niet door in het niet.

Fraai is het sowieso niet: een uitkijktoren met zicht op het talud van de N2/A2. Evenwel nodig voor het stedelijk effect, betogen de stadsontwikkelaars van de gemeente Veldhoven. De Zilstenaren vinden het maar niks. ‘Mooi Zeelst. Houwen zo’ luidt hun motto.

Zwerfvuil, luchtvervuiling, extra verkeersbewegingen en onveiligheid: het is een doemscenario. Maar wat hen vooral steekt is de inbreuk op de ontsluiting van Zeelst. En de politiek geeft weinig thuis. Het gemeentebestuur van Veldhoven verschuilt zich achter lopende procedures. Dus hebben de actievoerders het ook nog over een hele andere boeg gegooid: gezondheid. Een op de twee volwassenen in Nederland heeft obesitas of overgewicht. Ook in Veldhoven.

Laat deze gemeente zich nou enkele jaren geleden verbonden hebben met de stichting JOGG Nederland. En zich daarmee gebonden aan de uitgangspunten van deze organisatie, te weten ‘…richting geven aan beleid voor een gezondere omgeving…’. Opdat óók in Veldhoven, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) blijven.

Het bestemmingsplan biedt geen soelaas. Er is kennelijk geen ‘gezonde’ titel op grond waarvan de gemeenteraad een halt kan toeroepen aan de overdaad aan fastfood. Voorlopig lijken de Veldhovense JOGG-ambities dan ook meer voor de Bühne dan om er de wildgroei aan snelvoedselhuizen mee af te remmen.

Op social media lijkt er meer steun voor groei van de vreetschuurderij dan  begrip voor de JOGG-doelen. ‘…Nog een SpareRib Express er bij…’ en ‘…eigenlijk ook een Burger King…’ valt er te lezen.

Omwonenden van de Poort naar Zeelst gaan deze slag niet winnen. Het belang van een gezondere leefomgeving verliest het ook hier zonder twijfel van korte- termijn-stadsontwikkelingsdenken. En dat op een afstand van 750m van een florerende Big Mac Take Out. Maar ja, obesitas of niet, díe schuur ligt aan gene zijde van de Veldhovense gemeentegrens. Daar is het al ‘stads’.

3 REACTIES

 1. Graag wil ook nog een kanttekening maken op de poort van Zeelst
  Verkeers veiligheid is ook een ding alles moet over die hele kleine rotonde in en uitgang KFC Domino’s
  Naar schoolgaande jeugd woonwerk verkeer straks ook nog ASML die aan de overkant een parkeerplaats maken en via de rotonde over de peter-zuidlaan naam ASML gaan en terug

 2. En dan ook geen rekening houden met de slachtoffers van Corona.
  Immers combinatie met obesitas blijkt uit de cijfers KILLING!

 3. Zeelst is een stuk niemandsland geworden tussen 2 gemeenten waar kennelijk alles mag.
  Zo kwam er een onnodige Zoom-rotonde die levensgevaarlijk blijkt voor (naar school-/werk gaande) fietsers, de enorme toegenomen overlast van vrachtverkeer door de afritten N-2 naar de Heistraat die van 2-baans naar 5-6 baans ging,. Verkeersonveilige ontsluitingen en praktisch onbereik zijn voor brandweer, ambulance van wijk t Slot.
  De toegenomen lucht-en geluidsvervuiling van Zeelst door alle verkeersbewegingen vanuit Meerhoven/Eindhoven (zonder groencompensatie!!!). Binnenkort komen daar zelfs honderden (een paar duizend?) autos van ASML medewerkers bij die vervolgens met bussen dwars door Zeelst, via diezelfde Zoom-rotonde, naar de Run gebracht gaan worden.
  En straks worden daar, aan die drukke rotonde, nog 2 fast-food restaurants aan toegevoegd, die mensen/jeugd nog meer gaan verleiden om snelle en extra ‘tussendoortjes’ te nuttigen (JOGG??).
  Zeelst WAS een mooi groen dorp. De gemeente Veldhoven en Eindhoven hebben daar korte metten mee gemaakt en dat zonder burgerparticipatie.
  En ook aan de uitbreidingsplannen langs de N-2, Brainport, is nog geen einde gekomen. Daar gaat ook al het broodnodige groen verdwijnen.
  Ook de laatste kleine stukjes groen in Zeelst gaan verdwijnen: deze plannen liggen er ook al.

  Gemeente Eindhoven en Veldhoven: u moet zich diep schamen als u de woorden burgerparticipatie en u zich betrokken voelen bij uw bewoners, in de mond neemt! Zeelst willen we graag mooi houden!

Comments are closed.