PARTNER NETWERK

Preferred Partners

TU/e Innovation Lab

Associated Partners

Catharina Ziekenhuis
Crowe Foederer
DELA
Eindhoven 247
Hoffmann Groep
De Meeuw
PreVison
Rabobank Eindhoven-Veldhoven/Helmond
Spoorzone BV
InsingerGilissen Eindhoven
Van der Valk Hotel Eindhoven

Samenwerkingspartners

Bazelmans AV
BCM
Dutch Design Week
Eindhovennews.com
GLOW
Hampshire Hospitality
Marathon Eindhoven
Oogenlust
PSV
Swinkels Family Brwers
Van Hooff produkties

Wij zijn mediapartner van

FRITS©2017

Blog: Eindhoven en verkeer…

Blog: Eindhoven en verkeer…

18:09 15 juni in Blog
0 Comments

Laten we voorzichtig zeggen dat Eindhoven en verkeer de laatste jaren niet zo’n gelukkige combinatie zijn. Hoewel de stad van oorsprong op een kruispunt van riviertjes en doorgaande wegen ligt. Wie het land doorkruist van noord naar zuid en omgekeerd, ontkomt niet aan Eindhoven. Dat geldt zelfs inmiddels voor het vliegverkeer. De stad is een (internationaal) baken voor allerlei stromen mensen die passeren in het zuiden van het land.

Nou zijn we in de vorige eeuw begonnen met het dempen van bijna alle natuurlijke waterwegen en het reguleren van het alras toenemend autogebruik. In de jaren zestig en zeventig werd dat voortvarend aangepakt met de aanleg van brede radiaalwegen voor het in- en uitgaand verkeer die vanwege een optimale bereikbaarheid ook nog eens onderling werden verbonden en wel de hele stad rond. Met het oog op de verwachte explosieve groei konden we spreken van asfalt-statements van boulevard-achtige proporties. Ruim baan voor de ontwikkeling en de toekomst van de stad!

Nu we eenmaal zover zijn, moet de geest terug in de fles. En wel kwaadschiks, want autoverkeer is net als water dat zich nergens door laat stoppen. Het meandert net zolang om obstakels heen totdat het is doorgedrongen tot in de poriën van de stad en verzuipt daar de leefbaarheid. De binnenstad is het putje van Eindhoven geworden. Dus bedenkt de gemeente een Deltaplan-achtige ingrepen om de stormvloed van blik te keren en uit het centrum te jagen tot over de grenzen van de binnenring. Wegen worden ernstig versmald, busbanen aangelegd en allerlei barricades opgeworpen.

Waar het water dan doorsijpelt, is blijkbaar van latere zorg. En waarschijnlijk voor rekening van een volgend ambitieus gemeentebestuur want volgend jaar zijn er alweer verkiezingen. Verkeer is oorlog. In de strijd tégen verontreiniging en fijnstof en vóór leefbaarheid en veiligheid is blijkbaar alles geoorloofd. Inclusief het nemen van opportunistische maatregelen zonder integrale visie en/of plan. Dat geldt niet alleen voor de afwikkeling van het verkeer maar vooral ook voor de inrichting en de functie van de aldus ontstane ruimte. En Eindhoven en een aantrekkelijk, representatief verblijfscentrum dat past bij een stad van (groot)stedelijke allure is de laatste jaren al net zo’n ongelukkige combinatie. Laten we het voorzichtig zeggen.    

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine     

   

  

No Comments

Helaas kan niet op deze website worden gereageerd op artikelen. Ga hiervoor naar onze social media kanalen.