PARTNER NETWERK

Preferred Partners

Beursgebouw/OGZ
TU/e Innovation Lab
Van der Valk Hotel Eindhoven

Associated Partners

Catharina Ziekenhuis
Hoffmann Groep
Lumens Groep
Mansveld Groep
De Meeuw
Park Strijp Beheer (gemeente Ehv/VolkerWessels)
PreVison
Stichting Promotors Van Abbe Museum
Rabobank Eindhoven-Veldhoven/Helmond
Spoorzone BV
Theodoor Gilissen Bankiers Eindhoven
Vollenbroek Makelaars

Samenwerkingspartners

Bavaria
Bazelmans AVR
BCM
BYLEI
Dutch Design Week
Ergon
Hampshire Hospitality
Marathon Eindhoven
Oogenlust
PSV
RNJ

Wij zijn mediapartner van

FRITS©2017

Hoog tijd voor design

Hoog tijd voor design

09:58 01 november in blog
0 Comments

De Dutch Design Week is met 295.000 bezoekers uit 72 landen weer een groot succes. Absolute designtop, weet directeur Martijn Paulen van de organiserende Dutch Design Foundation op basis van met name de professionele reacties. Andere designweken in de wereld zijn toch vooral marketing- en salesevenementen, terwijl de DDW veel meer over onderzoek en ontwikkeling gaat en dat op extreem hoog niveau, aldus Paulen in het ED: “Vergeleken met de andere weken is Eindhoven gewoon de top.”
De waarde van de indirecte en economische impact is nog veel groter, stelt Paulen. Hij doelt op de bestedingen in de stad (alle hotels zitten vol), de verbindingen tussen designers en derden en de opdrachten van het bedrijflsleven. Paulen wil fondsen aanboren (onder meer bij de provincie) voor meer. In de Week zelf wierp ontwerper Maarten Baas alvast de knuppel in het hoenderhok met de stelling dat twintig piek entree voor alle exposities en activiteiten inmiddels te weinig is om de huidige kwaliteit op z’n minst te behouden.
Het is Paulens missie om de DDW toegankelijk te maken voor een breed publiek. Da’s mooi. Want de DDW is nog steeds vooral een in zichzelf gekeerd evenement, voor alle 2500 (!) deelnemende designers en hun achterban, dat voornamelijk plaatsvindt achter de muren van voormalige en rauwe industriële complexen. Op sommige plekken wordt het gebodene op het klinische af gepresenteerd, zonder veel karakter en sfeer. Nu hoeft ook niet alles in Brabants bier te worden gedrenkt, maar iets meer gezelligheid links en rechts mag wel. Wat dat betreft was de Kazerne nu eens een verademing.
Er gebeurt (te) weinig op straat, behalve veel publieke drukte en opvallende Volvo’s die het verkeer domineren. Wat merkt de argeloze bezoeker de rest van het jaar van Eindhoven als designstad wanneer hij of zij het NS-station uitloopt? Dan zijn de twee stoelen van Maarten Baas in de Vrijstraat al gauw een welkome verschijning. Je hoopt dat ze blijven staan, als blijvend statement van een jaarlijks topevenement dat slechts een herinnering is vanaf het moment dat op zondagavond de stekker er wordt uitgetrokken.
Van de DDW blijft nooit iets tastbaars achter in de stad. Misschien nu wel? Zou tijd worden, om in de terminologie van Baas te blijven.

Hans Matheeuwsen
Hoofdredacteur FRITS Magazine

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
No Comments

Post A Comment