PARTNER NETWERK

Preferred Partners

Beursgebouw/OGZ
TU/e Innovation Lab
Van der Valk Hotel Eindhoven

Associated Partners

Catharina Ziekenhuis
Hoffmann Groep
Lumens Groep
Mansveld Groep
De Meeuw
Park Strijp Beheer (gemeente Ehv/VolkerWessels)
PreVison
Stichting Promotors Van Abbe Museum
Rabobank Eindhoven-Veldhoven/Helmond
Spoorzone BV
Theodoor Gilissen Bankiers Eindhoven
Vollenbroek Makelaars

Samenwerkingspartners

Bavaria
Bazelmans AVR
BCM
BYLEI
Dutch Design Week
Ergon
Hampshire Hospitality
Marathon Eindhoven
Oogenlust
PSV
RNJ

Wij zijn mediapartner van

FRITS©2017

‘Als je niet tegen wat overlast kunt, moet je niet in ‘t centrum gaan wonen!’

‘Als je niet tegen wat overlast kunt, moet je niet in ‘t centrum gaan wonen!’

08:12 23 augustus in blog
7 Comments

Vooropgesteld: ik ben bevooroordeeld want ik hou van muziek en woon middenin de binnenstad van Eindhoven. Ik ben daar heel bewust gaan wonen: ik hou van reuring, gezelligheid en leven om mij heen en dan is de binnenstad een prima plek om te vertoeven.
Ik heb mij afgelopen weekend verbaasd over de bezwaren tegen een dancefeestje in de stadstuin van Grand Café Berlage op de Kleine Berg. Dat was een straat waar je pak ‘m beet een jaar of tien, vijftien geleden nog niet dood gevonden wilde worden. Inmiddels is de Kleine Berg – mede door een aantal ambitieuze ondernemers – verworden tot dé trendy plek van Eindhoven. Met een mengelmoes van restaurants, cafés en leuke winkeltjes. Waar automobilisten, fietsers en voetgangers door elkaar heen hun weg vinden. Waar op terrassen altijd gezelligheid heerst. Net zoals de hele binnenstad van Eindhoven de laatste jaren een boost heeft gehad. Niet in de laatste plaats door gedurfde initiatieven van ondernemers in de horeca, toch al niet de meest stabiele bedrijfstak. De Kleine Berg is inmiddels een sieraad voor deze stad.

Buurtbewoners in De Bergen waren niet zo blij met het dancefeestje van afgelopen zaterdag. Voor aanvang werd gedreigd ‘dat de stekker eruit zou gaan’ en al om half negen (!) stonden buurtbewoners met de politie voor de ingang van Berlage. Dat overigens over alle vereiste vergunningen beschikte.
Wat is dat toch met de combi evenementen en binnenstad? Het lijkt wel een haat-liefde verhouding! Horecazaken hebben, mits hun locatie dat toelaat, recht op vijf of zes bijzondere evenementen per jaar. Het is hen niet kwalijk te nemen dat ze daar gebruik van maken. ‘Rock & roll’ en ‘blues’ op het Wilhelminaplein, een dancefeestje bij Berlage, jaarlijks een modeweekend. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet in een stadscentrum gaan wonen. Ga dan lekker naar Meerhoven of Brandevoort, waar je ‘s avonds een speld kunt horen vallen. Maar mij bekruipt steeds vaker het gevoel dat De Bergen geregeerd worden door van die geitenwollensokkentypes die overal tégen zijn. Gewoon tégen. Omdat ze tégen zijn. Een hotel in de Bergen? We zijn tégen! Een nieuwe horecazaak met weer een terras? Tégen! Toegegeven, ik oordeel wat kort door de bocht, maar zo voelt het wel.
Een bewoner boven een modezaak vroeg eens aan de uitbaatster van een restaurant aan de overzijde van de straat of zij haar gasten op het terras kon vragen wat zachter te praten. Had-ie last van. Tijdens het laatste modeweekend kwam in de Bergstraat ‘s middags al het verzoek of de muziek – die de mannequins op de catwalk begeleidde – uit kon. Had men last van. Ga ook eens praten met de horecabazen op het Wilhelminaplein. Die worden er gèk van. Fraai ook, die dichtgetimmerde panden op het plein. Maar de omwonenden zijn tegen meer horeca! En zo ken ik talloze voorbeelden.
Ik woon nu ruim acht jaar in de binnenstad en nog steeds word ik iedere vrijdag- en zaterdagnacht even na vier uur wakker van lallende en schreeuwende stappers die van het Stratumseind komen en terug lopen naar hun geparkeerde auto’s in mijn straat. Inderdaad: ik slaap met het raam wagenwijd open. Ik maak er geen punt van: had ik maar niet in de binnenstad moeten gaan wonen. Als de wind mijn kant op staat, kan ik op mijn balkon Guus Meeuwis horen zingen in het Philips Stadion. En dan heb ik het nog niet over het effect van carnaval, Koningsdag en een kampioensfeest van PSV.
Komend weekend is zaterdag op het Stadhuisplein het dance-event ‘Sneakers in de Stad’. En zondag een Levenslied-festival. Ik woon daar nog geen honderd meter vandaan. Door de weerkaatsende werking van de hoogbouw van het Stadskantoor en de gebouwen op de Paradijslaan betekent dat een heel weekend lang geluidsoverlast. Van één uur ‘s middags tot één uur ‘s nachts. Maar geen vezel in mijn lijf die er aan denkt om bezwaar te gaan maken, om met de buurt actie te gaan voeren of om de stekker er maar uit te trekken. Ik geniet ervan, want ik hou van deze binnenstad waarin eindelijk vanalles gebeurt. Eigenlijk hoop ik stiekem dat de wind richting De Bergen staat. Kunnen ze daar ook een beetje meegenieten van het leven in de grote stad!

Eddy Jansen
freelance journalist en redactioneel medewerker van FRITS Magazine

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
7 Comments
 • Evelien 08:49h, 23 augustus

  Helemaal mee eens Eddy! En het zijn niet alleen de bewoners van de Bergen. Ook mensen die achter (of zelfs aan) het Stratumseind wonen klagen. Heel veel en heel vaak. Alsof het Stratumseind er nog niet was toen je er ging wonen…
  De regels voor het maximaal aantal dB’s zijn overigens heel streng. Controle is er meerdere keren per week. Horeca-ondernemers doen er alles aan om binnen de norm te blijven, want de boetes zijn hoog. En…de horeca heeft het al zo moeilijk.
  Maar ja, ga je in de Achtse Barrier wonen, heb je weer last van de feestjes bij Aquabest, in Meerhoven van het (toenemende) vliegverkeer. Een hutje op de hei lijkt me verstandiger voor al die klagers. Dáár is het stil. Hoewel…loeiende koeien kunnen ook een reden zijn tot klagen 😉

 • Pleun 10:47h, 23 augustus

  …..’dat er natuurlijk ook heel veel mensen in de Bergen wonen die er al heel lang wonen’…

  We hebben het dus over een probleem dat zichzelf langs natuurlijke weg op gaat lossen 🙂

 • Marcel 15:01h, 23 augustus

  Beste Eddy,
  Zelf ben ik ook “een burger van De Bergen” en ik geef je 100% gelijk!
  Het is inderdaad zo dat er regelmatig een evenement plaatsvindt in De Bergen, “vroeger” gebeurde er hier inderdaad niets maar een stad ontwikkelt zich en zeker de vijfde stad van Nederland heeft een turbulente binnenstadontwikkeling meegemaakt de afgelopen pakweg 15 jaar.
  Dat daardoor de woningen zo’n 400% in waarde zijn gestegen is daar ook een gevolg van, nee daar hoor ik niemand over klagen…

  Er zijn evenementen die je leuk vindt en waar je dus van geniet en er zijn weer andere wat niet jouw smaak is en waarvoor je je dus uit de voeten maakt.
  Toch?
  Want je weet van de meeste evenementen/feestjes/ happenings/markten/buurt bbq’s etc toch op tijd wanneer ze plaatsvinden. Overal is tegenwoordig immers één (of meerdere)vergunning(en) voor nodig in Nederland Regeltjesland, dus via publicaties is de oplettende burger overal van op de hoogte.
  Ik wil nog net niet zeggen, overal “mede-beslisser” over maar zo zou je het bijna kunnen zien met al die zelfbenoemde “wijk burgemeesters”.

  En als er dan dus “alweer” zo’n happenings plaatsvindt in jouw levendige buurt waarvan je weet dat de muziek professioneel afgestemd wordt en dus gericht op de bezoekers, en niet op de omwonenden, en jij dus alleen wat bass tonen door je studenkamer, flatje, appartement, rijtjeshuis of statig “Bergenpand” voelt dreunen, wat onderneem je dan…?
  Afgelopen zaterdag was het prachtig weer!
  Prachtig weer om te gaan wandelen.
  Prachtig weer om te gaan fietsen, picknicken, een boek lezen in een park, een mooie film bekijken in een met airconditioning uitgeruste bioscoop (als dat tenminste niet teveel herrie geeft…), lekker vissen aan de waterkant, bij vrienden op bezoek die rustig landelijk wonen, met je kleinkinderen naar een kinderboerderij en daarna lekker (bij hen) bbq’en. Vervolgens kom je rond middernacht thuis en val je, voldaan na een heerlijke dag zonder van iemand anders zijn/haar pleziertjes last te hebben gehad, heerlijk in slaap. Tenzij dat jonge stelletje naast je nog even de nadruk legt op het begrip “zwoele nacht” maar dat duurt slechts 5 minuten (Nederlands gemiddelde, red.)

  Lieve mensen, bewoners van een (binnen)stad, leef en laat vooral leven.
  Geniet van jouw geneugten en laat vooral anderen ook eens genieten van hun pleziertjes!

 • Frank Seegers 19:17h, 23 augustus

  Het is zomer…..de Bar-B-Q staat weer op menig terras. Het bier koel en de wijn al op tafel.
  Het gelag begint rustig. Tijdens maar ook vooral na de bacchanalen orgie weet men van geen ophouden. De drank is al behoorlijk aan het vloeien en zorgt voor de nodige mist in de hersenpan. De muziek harder gezet en de verbale communicatie nog een tandje hoger om boven de muziek uit te komen. De buren hebben hier last van? Wellicht! Maar zoals gezegd, het is zomer. Bij uitstek de periode voor een beetje verdraagzaamheid. Op mooie zwoele avonden na een zonovergoten dag is het centrum van de stad, maar ook in de dorpen het terras een welkome plek om te toeven tussen andere genieters.
  Kom mensen, laten we wat verdraagzaam zijn en gedoog het vertier. Tien dagen kermis? Een gedoogde activiteit. Studentenfeestjes? Fijn dat de stad bruist. En Guus? Het lied Brabant. Het vertelt over de warmte van een provincie dat warmte uitstraalt. Brabant, mijn provincie, Eindhoven, mijn stad.
  Geniet en gedoog. Oh, ik woon ook in het centrum.

 • bas 15:03h, 24 augustus

  Mwa. Je schrijft zelf al dat er tien jaar geleden nooit wat gebeurde op de Bergen. Dus dan kan je nu niet net gaan doen alsof die mensen wisten waar ze aan begonnen toen ze er gingen wonen.

  Verder noem je de veryupping van de straat een mooie ontwikkeling. Dat is het helemaal niet. De kledingwinkels drijven de prijzen op, sommige horeca komt daardoor nu al in de problemen, en de unieke en authentieke sfeer van de Bergen wordt er door gesloopt.

  Nu zijn er nog restanten: bijzondere hoekjes, rare winkeltjes. Maar de door jou zo gewenste gentrificatie rukt op. Ik voorspel je over tien jaar is de Bergen één grote eenheidsworst.
  Want het zijn juist de yuppen en de gents die het hardste klagen. Kijk maar wat er bijvoorbeeld met StrijpS en de optredens op het skatepark gebeurt.

 • Peter 17:18h, 24 augustus

  Eindhoven is geen grote stad, maar een uit zijn jasje gegroeid dorp, noem het een werkstad, met dito inwoners. Voor een bruisende stad moet je ergens anders zijn, niet in Eindhoven!

 • Beumer 18:50h, 25 augustus

  Lekker dit! Geen lang verhaal vanuit mijn kant, maar helemaal mee eens. Het overgrote gedeelte eindhovenaren in het centrum zal het ook niet echt uitmaken. Die houden zich natuurlijk gewoon stil. Maar waar teken ik de petitie?