PARTNER NETWERK

Preferred Partners

Beursgebouw/OGZ
TU/e Innovation Lab
Van der Valk Hotel Eindhoven

Associated Partners

Catharina Ziekenhuis
Hoffmann Groep
Lumens Groep
Mansveld Groep
De Meeuw
Park Strijp Beheer (gemeente Ehv/VolkerWessels)
PreVison
Stichting Promotors Van Abbe Museum
Rabobank Eindhoven-Veldhoven/Helmond
Spoorzone BV
Theodoor Gilissen Bankiers Eindhoven
Vollenbroek Makelaars

Samenwerkingspartners

Bavaria
Bazelmans AVR
BCM
BYLEI
Dutch Design Week
Ergon
Hampshire Hospitality
Marathon Eindhoven
Oogenlust
PSV
RNJ

Wij zijn mediapartner van

FRITS©2017

Achter de verhalen

Achter de verhalen

08:49 27 september in Geen categorie
0 Comments

Soms hebben verhalen in FRITS nogal wat voeten in aarde, maar valt uiteindelijk journalistiek alles op zijn plek. Neem de prachtige reportage van Hans Horsten over de 29-jarige Yaema, een vluchtelinge uit Sierra Leone die illegaal in Eindhoven verblijft, daarbij geholpen door Vluchtelingen in de Knel. Onze medewerker heeft hier een half jaar aan gewerkt. Yaema’s indringende relaas is schokkend, de problematiek weerbarstig. Door de oorlog in Syrië is het onderwerp bovendien zéér actueel geworden. Het maatschappelijk debat over de begeleiding en de opvang van vluchtelingen wordt inmiddels tot op het hoogste internationale niveau gevoerd. In geval van Yaema is het haar persoonlijke trauma tegenover de nood van de massa die Europa momenteel overspoelt. Ik zou willen stellen: lees en huiver! Want achter elke individu serieus op zoek naar bescherming gaat vaak een groot menselijk drama schuil.
Van een geheel andere orde was een discussie met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Zeeland, West-Brabant & Oost-Brabant. Zoals u als lezer van FRITS weet, nodigen wij regelmatig partijen uit om in FRITS een bijdrage te leveren aan de publieke opinie. In dit geval gaat het om een verhaal over de verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld in onze regio. Het RIEC is een samenwerkingsverband onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat de georganiseerde misdaad aanpakt. Omdat het geen organisatie is die de burgers als doelgroep heeft en achter de schermen werkt, zoals ze zelf stelt, wordt verwezen naar Meld Misdaad Anoniem. De discussie betrof de bron die als auteur zou worden genoemd. Juist vanwege bovenstaande wilde het RIEC niet als zodanig worden vermeld. Bovendien zou ‘een stuk van de overheid over zichzelf de lezersaandacht verslappen’. In eerste instantie ben ik hiermee akkoord gegaan. Achteraf vind ik dat (te) lichtzinnig. Lezers, zeker die van FRITS, hebben er altijd recht op om te weten waar informatie vandaag komt, zodat zij die kunnen checken op betrouwbaarheid. Ik heb het RIEC laten weten dat ik mijn verantwoordelijkheid voor FRITS neem, zowel qua afspraak als met betrekking tot de inhoud. Bij deze. U weet nu hoe de vork in de steel zit.
Als laatste wil ik graag het hoogst interessante interview met burgemeester Rob van Gijzel onder de aandacht brengen. Een gedreven man met een missie: de toekomst van (de regio) Eindhoven. Zijn verhaal leest als een hogesnelheidstrein op weg naar nieuwe vooruitgang. Tussen de regels door lijkt hier echter ook sprake van een noodkreet: regering, geef ons meer geld en speelruimte! Want de stad is de basis van alle (economische) groei en ontwikkeling. Onze steun heeft hij. Ik kan me niet voorstellen dat er één FRITS-lezer is die er anders over denkt.

Hans Matheeuwsen
Redactioneel Manager

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
No Comments

Helaas kan niet op deze website worden gereageerd op artikelen. Ga hiervoor naar onze social media kanalen.